Jakovčić: Europa treba povećati proizvodnju mliječnih prerađevina

0
Izvoz sireva na mnoga tržišta izvan EU-a je znatno povećan
Izvoz sireva na mnoga tržišta izvan EU-a je znatno povećan

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić na plenarnoj sjednici u Bruxellesu govorio je o mjerama za rješavanje krize u mljekarskom sektoru. Jakovčić je upozorio da taj sektor prolazi kroz teško razdoblje obilježeno niskim cijenama sirovog mlijeka.

Kao jednu od mjera ublažavanja krize Jakovčić je predložio povećanje proizvodnje mliječnih prerađevina za kojima raste potražnja na tržištima izvan EU. Zauzeo se i za davanje financijske potpore europskim proizvođačima koji žele prenamijeniti ili napustiti proizvodnju mlijeka.

"Povjereniče Hogan, vi niste krivi za ovu krizu u mljekarskom sektoru. Od kada se bavim politikom, dakle više od 25 godina, Europska unija je uvijek imala problema s prevelikom proizvodnjom mlijeka i maslaca. Tome sam se, kao ekonomist, pomalo i čudio. Koja su rješenja za sadašnju krizu? Jedno od rješenja je veća proizvodnja mliječnih prerađevina. Trebamo poticati proizvodnju mliječnih prerađevina jer je evidentno da je znatno povećan izvoz sireva na mnoga tržišta izvan EU-a. Trebamo razmotriti i inovativni nizozemski model davanja potpora proizvođačima mlijeka. Jedna od mjera je da poljoprivrednicima koji žele napustiti proizvodnju mlijeka financijski pomognemo da prenamijene proizvodnju ili da je obustave", kazao je Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-IDS).

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa