Vjetroelektrane i fotonapon ne mogu zamijeniti TE Plomin C

0
U Istri bi trebalo instalirati 440 vjetroelektrana
U Istri bi trebalo instalirati 440 vjetroelektrana

Izjavu ministra graditeljstva Lovre Kuševića i istarskog župana Valtera Flege da bi umjesto termoelektrane na ugljen u Plominu trebalo graditi TE na plin, odnosno obnovljive izvore energije, komentirao je ugledni hrvatski energetičar Marijan Kalea.

„Ministar graditeljstva i prostornog uređenja i istarski župan ne razumiju uopće što su rekli izjavom da TE Plomin C ne može biti na ugljen nego isključivo na plin ili obnovljive izvore energije! Elektrana TE Plomin C od 500 MW godišnje bi proizvela okruglo 2,5 teravatsata električne energije, ako bi trajanje godišnjeg iskorištenja bilo prosječno 5000 sati, što je znatno manje od sadašnjeg trajanja godišnjeg iskorištenja TE Plomin 2, koje iznosi prosječno preko 7000 sati. Za godišnju proizvodnju od 2,5 TWh vjetroelektrane bi trebale imati snagu oko 1100 MW, jer je njihovo trajanje godišnjeg iskorištenja kod nas oko 2250 sati (što ovisi o „vjetrovitosti“ godine, a ne o sadržaju uskladištenog ugljena u elektrani)“, kaže Kaela i nastavlja:

„Uzmemo li da bi se vjetroelektrane realizirale agregatima prosječne snage 2,5 MW izlazi da bi trebalo instalirati 440 takvih agregata. Ako zaokruženo uzmemo da je ukupna duljina zapadne obale Istre u ravnoj crti oko 100 kilometara, izlazi da bi prosječno na svakih 227 metara duž priobalne crte trebalo postaviti jedan agregat! Da li gospoda ministar i župan znaju što izjavljuju!? Za isto toliku godišnju proizvodnju električne energije (2,5 TWh) fotonaponskim sustavima njihova bi instalirana snaga trebala biti oko 1900 MW, jer je prosječno trajanje godišnjeg iskorištenja takvih sustava u nas oko 1300 sati (što opet ovisi o osunčanosti pojedine godine)“, smatra Kalea.

„Uzme li se da za 1 kW vršne snage treba oko 7m2 fotonaponskih modula i ako su oni postavljeni tako da ne zasjenjuju jedan drugoga, trebalo bi zauzeti tlocrtnu površinu barem za 50% veću od 7m2. Dakle, dođe se do vrijednosti od više nego 10m2 zauzete tlocrtne površine za 1 kW fotonaponskih modula. Za 1900 MW trebalo bi, ne računajući prometnice za njihovo održavanje, trajno zauzeti površinu od 19 milijuna četvornih metara ili 1900 ha. Kvadrat tolike površine imao bi duljine stranica od 4,4 km. To je nešto manje od četvrtine površine grada Rovinja (koji ima 88 km2)!

Ako bismo ih instalirali ne krovove kuća tako da na svakoj bude modula za 10 kW (dakle, da je raspoloživa površina krovova oko 70m2) trebalo bi postaviti na 190.000 toliko velikih krovova. Pri svemu tome ne treba zaboraviti na to da su vjetroelektrane u nas oko 700 sati godišnjeg trajanja angažirane s jedan ili manje od jedan posto njihove ukupne instalirane snage, a da su fotonaponski sustavi potpuno obasjani Sunčevim zračenjem samo oko ljetnih podneva, a izvan obdanice uopće nisu. Kako i u svim takvim razdobljima valja osigurati potpunu opskrbu električnom energijom to je nemoguće zamijeniti TE Plomin C obnovljivim izvorima energije, kolikogod ih instalirali", kaže Kalea, inženjer elektrotehnike.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa