Iskustva privatne iznajmljivačice: Nekada je bilo lakše doći do gosta

0
Dorjana Faraguna: Istria home budno prati kako se sezona popunjava te nam pravovremeno signaliziraju periode u kojima je potrebno reagirati kako bi ih se popunilo
Dorjana Faraguna: Istria home budno prati kako se sezona popunjava te nam pravovremeno signaliziraju periode u kojima je potrebno reagirati kako bi ih se popunilo

Na Labinštini se svake godine pojavljuje sve više privatnih iznajmljivača, a jedna od njih je i obitelj Faraguna. Dorjana Faraguna s familijom, koju čine suprug Robert, kćerka, zet i dvoje unuka, živi u obiteljskoj kući u naselju Ladenci nedaleko Labina. Po zanimanju je ekonomist i većinu svog radnog vijeka radila je u privatnoj firmi svog supruga, a jedna od djelatnosti kojima se bavi je pružanje smještaja u domaćinstvu.

Početak turističke sezone iskoristili smo za razgovor s Dorjanom Faraguna čija se obitelj pružanjem smještaja u domaćinstvu bavi već 14 godina i imaju dvije smještajne jedinice, kuću za odmor u Županićima i apartman u Ladencima.

* Privatnim iznajmljivanjem bavite se već prilično dugo. Recite nam kako je to izgledalo prije 14 godina kada ste kao jedan od pionira ovog vida turizma započeli s pružanjem usluga smještaja u domaćinstvu, te kako to izgleda danas.
- Kada smo tek počeli iznajmljivati bilo nam je puno lakše doći do gosta. Bilo je manje kuća koje su se iznajmljivale i većinom su to bile obnovljene stare kuće kao što je i naša. U međuvremenu se izgradilo jako puno kuća za odmor i luksuznih vila tako da je ponuda velika te je sve teže doći do gosta.

STALNI GOSTI

* Svim su iznajmljivačima najdraži takozvani stalni gosti, gosti koji se svake godine vraćaju. Koliko takvih gostiju imate?
- Puno gostiju nam se vraća, dolaze dvije-tri godine za redom a znaju doći ponovo i nakon pet ili šest godina. Dosta gostiju nam dođe i na preporuku prijašnjih gostiju, uglavnom njihovi prijatelji ili rodbina.

* Što mislite, odnosno što vam vaši stalni gosti govore, koji su razlozi što se oni vraćaju upravo u vaše kuće?
- Mislim da ima više razloga a na prvom mjestu im je ambijent u kojem se osjećaju opušteno i ugodno, zatim mir i tišina, lijepa priroda te naš odnos prema njima. Prema svim našim gostima se odnosimo prijateljski, vodimo računa da smo im uvijek na usluzi, uzmemo si vremena da ih upoznamo i da oni upoznaju nas.

* Očito je da vam bavljenje gostima pruža zadovoljstvo i da to volite, no da li vam to oduzima puno vremena?
- Pa ne… Moram naglasiti da nam se vrijeme koje posvetimo našim gostima višestruko vraća kroz njihovo zadovoljstvo i lojalnost te kroz preporuke njihovim prijateljima.

ISTRIA HOME

* Na koji način plasirate svoje kuće na turističkom tržištu?
- Dijelom kroz „stare goste“ i dijelom posredstvom turističke agencije Istria home iz Poreča.

* Istria home je agencija koja je tek nedavno otvorila svoju filijalu u Labinu, kako ste saznali za njih?
- Za Istria home smo čuli prije tri godine na preporuku jednog prijatelja.

* Kakva je bila popunjenosti vaše kuće u proteklim godinama i kakvo je trenutno stanje bukinga za sezonu koja upravo počinje?
- Svih ovih godina popunjenost naše kuće za odmor je bila vrlo dobra, međutim prošle i ove godine buking je iznimno dobar tako da počinjemo u svibnju i završavamo, za sada, krajem mjeseca rujna i to bez ijednog praznog tjedna.

* Što bi ste istaknuli kao prednosti Istria homea u odnosu prema vama kao iznajmljivačima?
- Njihova dostupnost i brzina kojom reagiraju na naše sugestije i potrebe, vrlo kvalitetna prezentacija kuća kroz jako lijepe fotografije, briga za popunjenost kuće, uredno plaćanje, isplata naknade i u slučaju otkazivanja rezervacije, mogućnost vlastitih rezervacija bez ograničenja, vrlo dobra popunjenost tijekom i izvan perioda glavne sezone i činjenicu da se radi o istarskoj agenciji koja radi samo na području Istre.

* Kako to mislite "neprekidna briga za popunjenost kuće"?
- U Istria homeu budno prate kako se sezona popunjava te nam pravovremeno signaliziraju periode u kojima je potrebno reagirati kako bi ih se popunilo. Mi jednostavno ne trebamo o ničemu brinuti jer unatoč snažnom rastu broja kuća u njihovoj ponudi, u Istria homeu uspješno održavaju vrlo korektan i profesionalan odnos prema nama, kao i izvanrednu popunjenost što je nama naravno vrlo bitno.

PROVIZIJE

* A sada jedno uvijek aktualno pitanje, budući da se iznajmljivači uvijek na to žale. Da li smatrate da je provizija Istria homea visoka?
- Znate i sami da je iznajmljivaču svaka provizija visoka, no obzirom na izuzetno dugi period popunjenja koje Istria home u našoj kući ostvaruje i na činjenicu da je njihova provizija niža od drugih vodećih (u pravilu stranih) agencija koje rade na području Istre, smatram da je korektna i više nego prihvatljiva.

* Što biste poručili svojim kolegama iznajmljivačima kako bi bili čim uspješniji u dugoročnom popunjavanju svojih kuća za odmor i apartmana?
- Osim ranije spomenutog odnosa s gostima, vrlo je bitna besprijekorna čistoća smještaja, stalno unapređivanje kvalitete opremljenosti kuće te uređenosti okućnice i vrta. Gosti, naime, najviše borave na otvorenom i iz tog razloga je uređenost okućnice jedna od presudnih stvari. (Nenad Čakić)

Obitelj Faraguna ima kuću za odmor u Županićima i apartman u Ladencima
Obitelj Faraguna ima kuću za odmor u Županićima i apartman u Ladencima
Istria home d.o.o.  
poslovna jedinica Labin

Zelenice 11, HR-52220 Labin
Mob. +385 91 622 8447
Tel.    +385 52 255 768
Mail: tamara@istria-home.com
Web: www.istria-home.com

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa