Žiri najboljom ocijenio maneštru s trukinjom, publika za zelenu maneštru
Maneštra s trukinjom ekipa „321 Kuhaj – Veseli Istrijani“ iz Pule skuhala je najbolju maneštru na festivalu istarskih maneštri održanom 18. lipnja u Gračišću. Tako je odlučio žiri u sastavu Davor Šišović - predsjednik, Mojca Pekolj, Spomenka Maurović, Dragan Jovanović i Ante Randić.
Pobjedničku ekipu činili su Vlado i Brankica Pantović te Dragan i Verica Jovanović, koji su sudjelovali u televizijskom natjecanju „321 kuhaj“. U ovom slučaju glavni kuhar bio je Vlado Pantović.
„Skuhao sam maneštru kao i moja nona, smo što sam prema savjetu starih kuhara dodao malo muškatnog oraščića, koji vezuje krumpir i grah i tako daje specifičnu aromu“, kazao nam je on.
Hrabro s inovacijom nastupio je i tim Poljanci, kojega su činili Boris, Mauricio i Nenad iz okolice Pazina, skuhavši maneštru s mladim kapuzom. Doduše, kažu da je riječ o starom receptu koji se rijetko upotrebljava. Žiri nije bio osobito impresioniran, pa su među dvanaest ekipa završili na dvanaestom mjestu. Ipak, nogometnim riječnikom rečeno, aplauz za ideju i uz to palac gore jer se Poljanci spremaju ove jesni nastupiti na televizijskom kuharskom natjecanju.
Drugo mjesto pripalo je maneštri s boboći iz lonca Bistroa „Pod lipom“ – klasika, vrlo dobro izvedena. Treće mjesto žiri je dodijelio zelenoj maneštri koju su skuhale Gracisćanke, što je gračaški naziv za stanovnice Gračišća. Unutra je bilo krumpira, mrkve, koromača, slanutka, leće, koprive, kukuruza, graha, maslinovog ulja i drugog raslinja iz gračaških vratova, što se sve skladno posložilo jer je osim trećeg mjesta ova maneštra dobila i nagradu publike.
Konoba „Marino“ zasjela je na četvrto mjesto s maneštrom s koromačem, koja, rekli su nam, nije ona prava ako u njoj nema sušenog svinjskog jezika. Agroturizam „Dol“ spremio je klasičnu maneštru s ripom ili repom, kako tko voli reći i zaslužio peto mjesto. Šesta je bila jota Župnog zbora „Sv. Vid“ , koje se isticala medeno žutom bojom, što potječe, kako su nam objasnili, od masti suhoga mesa. Turistička zajednica Čavle nastupila je s klasičnom maneštrom „s mirilinom i fažolom", koju je žiri svrstao na sedmo mjesto.
Osmo mjesto dodijelio je maneštri zanimljivog naziva – „Mokre noge“. Skuhali su je Mokronoški kuhari iz općine Mokronog, pobratimljene s općinom Gračišće, a nazvana je tako iz dva razloga: prvi je to što Mokronog asocira na mokre noge, a drugo što se u maneštri, pored poriluka, mrkve, krpica tjestenine, govedine , rajčica i paprika nalaze i kokošji bataci. Riječ je zapravo o jelu koje se u Sloveniji zove ajnmoht, a kuha se u kotlu.
Maneštra s jačmikom Hotela Lovac, još jedna skuhana „bez filozofije“, plasirala se na deveto mjesto. Žminjci su skuhali Blatnu maneštru i smjestili se na deseto mjsto. Svoj privlačan naziv maneštra duguje boji koju joj daje grah. Jedanesta je ekipa Gračišča iz Slovenije s maneštrom s lazanjama.
Turistička zajdnica Mokronoga predstavila se i „praženim krompirom“, što znači restanim krumpirom, budući da su prvi u Sloveniji organizirali festival ovog tradicionalnog jela.
„Ovo je slovenska tradicija: „nedeljsko kosilo“ tj. nedjeljni ručak sastoji se od goveđe juhe, tjestenine i praženoga krumpira. Postoji više od stotinu recepata, a ovo je klasični bakin recept u koji ulazi krumpir na svinjskoj mast, luk i čvarci“, objasnio nam je Leopold Možina, direktor TZ Općine Mokronog.
Uz praženi krumpir služio se neodoljivi cviček. Organizator, općina Gračišće, ove je godine u gastronomsku ponudu uvela i palačinke, pa su posjetitelji imali i desert. (Tekst i foto: Robi Selan)