Puljanin došao do genijalnog izuma gledajući riblje filete

0
Davor Baljak (foto: 24sata)
Davor Baljak (foto: 24sata)

"S mojim izumom koji detektira vožnju u krivom smjeru neće više biti tragedija na cestama uzrokovanim upravo vožnjom u krivom smjeru", izjavio je Puljanin Davor Baljak (41) za 24sata. Ovaj inovator osmislio je uređaj “Uzbunjivač vozača za prolazak vozila u krivom smjeru” ili WWADS. "Posljednja takva nesreća bila je na području Kutine gdje je poginulo troje, a s mojim izumom vozači u prometu će biti na vrijeme upozoreni na nesavjesnog vozača," kaže Davor.

"Radi se o uređaju koji SMS-om odmah obavještava sve vozače unutar određenog područja, MUP i nadzorne službe autocesta, tko, gdje i kad se kreće u suprotnom smjeru. Putem teleoperatera vozači bi poruku o nesavjesnom vozaču dobili u sekundi SMS-om, putem radio obavijesti ili na panelima postavljenim po autocesti koji inače obavještavaju vozače. To bi bio odličan način da se maknu s ceste dok se neoprezni vozač kreće krivim smjerom. Također, i vozač koji je na autocestu ušao u krivom smjeru bio bi odmah zvučno upozoren nakon prolaska kraj uređaja jer bi ga ovaj detektirao," objasnio je Baljak.

"Ideju sam dobio još prije tri godine, a godinu i pol mi je trebalo da prijavim patent. Na ideju sam došao šetajući po brodu u Uljaniku, gdje sam i zaposlen kao tehnolog-projektant. Montirajući tvornicu ribe unutar broda one su transportnim trakama išle u jednom smjeru zbog konzerviranja, filetiranja... Zapitao sam se što kad bi išle u suprotnom i tako mi je sinula ideja. Pomogao mi je i kolega Vlatko Dovičin u svemu," kaže Davor za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa