SDP u Puli poručio: Suradnja s IDS-om dobra za Hrvatsku

0
Željko Jovanović, Tanja Vrbat i Peđa Grbin
Željko Jovanović, Tanja Vrbat i Peđa Grbin

SDP-ovi saborski zastupnici Tanja Vrbat-Grgić, Željko Jovanović i Peđa Grbin su se na tiskovnoj konferenciji 23. lipnja osvrnuli na rad osmog saziva Hrvatskog sabora i, kako su rekli, (ne)rad Vlade Republike Hrvatske u proteklih šest mjeseci. Zastupnici su jednoglasno ocijenili kako je osmi saziv Hrvatskoj dao najgoru vladajuću većinu od samostalnosti Hrvatske, a rad Vlade su ocijenili kao jedno veliko ništa.

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović ustvrdio je kako se radilo o Vladi koja je od samog početka imala sistemsku grešku, a koja je dovela do toga da opet imamo „nerad, nered i kaos u svim segmentima društva, od ekonomije preko socijale i zdravstva do obrazovanja“. Govoreći o najvećem skandalu Vlade, obustavljanju cjelovite kurikularne reforme, Jovanović je napomenuo da je „ova Vlada svoj mandat počela filofašističkim mimohodom ulicama Zagreba, gdje je udareno na slobodu medija, a završila okupacijom kurikularne reforme bez razuma, ali 'U ime obitelji' Željke Markić i Hrasta" te je osim obrazovanja, ukazao i na pokušaje ministra zdravlja Nakića da svojim mjerama pogoduje privatnim interesima, nauštrb svih hrvatskih pacijenata.

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin je prikazao aktivnosti SDP-a i oporbe u saboru te je pobrojao pokrenute inicijative poput interpelacije o kreditima u švicarskim francima, prijedloge zakona koje je SDP uputio u proceduru, ocjene ustavnosti zakona poput onoga o obrani, a posebno je apostrofirao zahtjeve SDP-a za izglasavanjem nepovjerenja ministru Crnoji i potpredsjedniku Vlade Karamarku, koji su i doveli do pada ove Vlade. Posebno je ukazao da su Most i HDZ i ovaj ponedjeljak, nakon što je Vladi izglasano nepovjerenje i nakon što je Sabor raspušten, pokušali iskoristiti kako bi progurali Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji podiže cijenu participacije i uvodi naplatu hitnog bolničkog prijema, ali da je oporba to spriječila rušenjem kvoruma u Sabornici.

Grbin je dodao i da je sjednica Vlade od 23. lipnja protuzakonita, jer temeljem odredbi Zakona o Vladi ona nema ovlast obavljati ništa drugo osim tehničkih poslova, potrebnih za redovno obavljanje javnih funkcija u što ni u kom slučaju ne ulazi predlaganje novih zakona. Zastupnica Tanja Vrbat-Grgić je u svojem istupu ocijenila sramotnim ignoriranje Dana antifašističke borbe od strane državnog vrha, jer se radi o vrijednostima koje su utkane u samo tkivo Istre, Hrvatske i moderne Europe. Zastupnica je ukazala i na odnos Vlade  prema Istri, koji se očitovao kroz smanjenje sredstava za glasilo talijanske nacionalne manjine, smanjenje sredstava za istarsko zdravstvo i pulsko sveučilište.

To je državni vrh u srijedu ignorirao obilježavanje Dana antifašističke borbe, a samim time i vrijednosti na kojima su nikle moderna Hrvatska i suvremena i slobodna Europa. SDP-ovci su uvjereni da će na prijevremenim parlamentarnim izborima SDP predvoditi  novu pobjedničku koaliciju koja će dovesti do stabilne i uspješne Vlade, a na pitanje ima li u toj koaliciji mjesta i za IDS odgovorili su da su SDP i IDS na državnoj razini uspješno surađivali i da smatra da je takva suradnja dobra za Hrvatsku.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa