Miletić: Podupiremo Škotsku koja želi ostati u EU

0
Gajde i zelena brda: Tipičan škotski motiv
Gajde i zelena brda: Tipičan škotski motiv

„Ovo je tužan dan za Europu. Pred Europskom unijom je izazovno razdoblje u kojem će se ona morati  prilagoditi novoj situaciji. Čvrsto sam uvjeren da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije ne znači kraj ujedinjene Europe, ali Europska unija iz ovoga mora izvući neke pouke – mora postati brža, učinkovitija, manje birokratska te puno osjetljivija na različitosti koje u nju donosi  27 zemalja članica“, izjavio je 24. lipnja predsjednik IDS-a Boris Miletić povodom referendumske pobjede zagovornika izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Boris Miletić
Boris Miletić

Kao i uvijek, naglasio je, treba poštivati volju građana te činjenicu da je Ujedinjeno kraljevstvo odlučilo ići svojim putem. Međutim, britanski referendum poslao je jasnu poruku da građani moraju biti oprezni kad glasaju za popularne, ali radikalne ideje čije su posljedice neizvjesne, upozorio je.

„Na žalost, već danas smo mogli vidjeti kako se dio kampanje koju  su provodile populistički zagovornici izlaska iz Europske unije temeljio na neistinitim informacijama. Međutim, povratka nema, a  pred Britanijom i cijelom Europom je razdoblje velike neizvjesnosti“, kazao je.

„U nesigurnom svijetu u kojem živimo stabilnost je jedna od temeljnih  društvenih vrijednosti. Europska unija garant je stabilnosti i za nas europsko zajedništvo nema alternative. U tom smislu IDS želi izraziti potporu prijateljskoj Škotskoj u njezinom nastojanju da ostane dio Europske unije“.

Ivan jakovčić: Europsko zajedništvo nema prave alternative
Ivan jakovčić: Europsko zajedništvo nema prave alternative

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić za hrvatske je medije 24. lipnja komentirao referendumsku odluku o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. "Danas je loš dan za Europsku uniju. Nema nikakve dvojbe oko toga da će izlazak Ujedinjenog Kraljevstva imati velike posljedice po funkcioniranje EU i na odnose među zemljama članicama. U mnogim zemljama članicama pojavit će se problemi", rekao je. Dodao je da već stižu najave sličnog referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj za čije se održavanje zalažu stranke krajnje desnice.

"Međutim, nisam siguran ni da je ovo baš najbolji dan za Ujedinjeno Kraljevstvo. U Škotskoj i Sjevernoj Irskoj najavljuju se referendumi o izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva. Vidljivo je, nadalje, da su glasači u Velikoj Britaniji bili podijeljeni i teritorijalno i generacijski. 75% mladih glasovalo je za ostanak UK u EU. I to pokazuje kompleksnost ovog referenduma. Jedino što je sigurno jest da više ništa neće biti kao prije. Neizvjesno je hoće li EU krenuti putem većeg zajedništva ili će ići putem labavijih odnosa među članicama. To je veliki izazov naše generacije. Radujem se što, kao eurozastupnik, sudjelujem u tim procesima ali ostajem čvrsto privržen europskom zajedništvu. Mislim da europsko zajedništvo nema prave alternative,” zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa