Josip Siljan najbolji vinar istočne Istre

0
Josip Siljan
Josip Siljan

Malvazija i Cabernet sauvignon Josipa Siljana iz Šegotići kod Krnice u općini Marčana najbolje su bijelo i crno vino izloženo na Smotri vina istočne Istre, koju su na Skitači jedanaestu godinu za redom organizirale Općina Raša i njena Turistička zajednica. Izlagalo je dvadeset i šest vinara od Pule do Rijeke i to 31 bijelo i 20 crnih vina.

„Ova malvazija dobila je prje nekoliko dana zlatnu medalju na izložbi vina u Ljubljani“, kazao nam je Siljan.

Najbolja vina s Labinštine, po ocjenama odmah nakon Siljanovih, bili su malvazija Alena Miletića iz Brgoda i teran Srećka Kosa iz Šumbera. Budući da je Kos dobio zlatnu medalju za još jedan teran, a za teran je zlatnu medalju dobio i Fredi Licul iz Šumbera, čini se da je ovaj put šumberski teran potvrdio svoju legendarnu kvalitetu.

„Otac i ja imamo oko tisuću trsova malvazije i merlota i bavimo se time više za sebe nego profesionalno“, kaže Miletić, koji je dobio i srebrnu medalju za merlot.

„Na izložbi u Gračišću je teran dobio isti broj bodova i to je potvrda njegove kvalitete. To je lanjska berba, koja je bila izuzetno povoljna i po količini i po kvaliteti. Načekat ćemo se takve godine opet! Ova je počela loše. Drago mi je da smo svi koji ovdje izlažemo napredovali u kvaliteti jer kad netko strši, onda su ljudi sumnjičavi i reći će da je to nekakva kemija“, kaže Kos, koji je dobio i zlatnu medelja za malvaziju.

U kategoriji bijelih vina zlatne medalje za malvaziju još su dobili Dorijano Lautizar, Marijeto Vozila, Aleks Milevoj i Josip Siljan za drugu malvaziju te Lari Juričić za muškat. U kategoriji crnih vina, pored Kosa i Licula, Siljan je dobio zlatnu medalju za Cabernet sauvignon iz 2012. godine.

Novost ovogodišnje izložbe bilo je to da su se i crna i bijela vina točila ispred Planinarske kuće, a svaki je vinar dobio pismeni nalaz analize vina. Komisiju za organoleptičko ocjenjivanje činili su Sanja Radeka – predsjednica, Tomisalv Plavša, Miljenko Bošnjak, Višnja Zečević i Robi Damjanić. (Tekst i foto: Robi Selan)

Alen Miletić
Alen Miletić
Srećko Kos s ocem Đanijem Kosom
Srećko Kos s ocem Đanijem Kosom

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa