Da Hrvatska izađe iz EU IDS bi zatražio referendum o nezavisnosti Istre?

0
Grafiti "Istra država" česti su po istarskim fasadama
Grafiti "Istra država" česti su po istarskim fasadama

Nakon što su Britanci, uglavnom Englezi i Velšani, većinom glasova na referendumu izglasali izlazak Velike Britanije iz Europske unije, iz Škotske je najavljen ponovni referendum o nezavisnosti sjevernog dijela britanskog otočja, čiji su se žitelji većinom izjasnili o ostanku u Uniji.

Za ostanak u Uniji većinom se glasalo i u Sjevernoj Irskoj, pa se tamo već razmišlja o pripajanju Irskoj, a izlasku iz EU protivi se i preko 90 posto žitelja Gibraltara, grebena na jugu Pirinejskog poluotoka, koje pripada Velikoj Britaniji.

S obzirom da su IDS-ovci ovih dana po tom pitanju dosta aktivni na društvenim mrežama, a predsjednik stranke Boris Miletić je i otvoreno pozvao Škote da ostanu u Uniji, zanimalo nas je kako bi se IDS postavio da kojim slučajem euroskeptične snage u Hrvatskoj prikupe dovoljan broj potpisa za referendum o izlasku Hrvatske iz EU na kojem bi potom pobijedila opcija za izlazak iz Unije. Što bi tada bilo s Istarskom županijom čiji su žitelji 90 posto privrženi Europskoj uniji i europskoj ideji zajedništva?               
Od IDS-a, najveće regionalne stranke u Hrvatskoj koja je izrazito proeuropske orijentacije, neslužbeno doznajemo da za njih europsko zajedništvo nema prave alternative te da su dubokog uvjerenja da se građani Hrvatske ne bi poigravali s članstvom u Europskoj uniji.

Međutim, kad bi se to ipak ostvarilo i hrvatski građani izglasali izlazak iz EU, njima bi interesi Istrijana bili na prvom mjestu.

„Istra pripada Europi i bilo bi krajnje nepošteno, protivno volji njezinih građana, „maknuti“ iz Unije jaku i samostalnu regiju poput Istre. Ne zagovaramo izolacionizam ni separatizam, a svakako bi se Istrijanima trebalo omogućiti da se demokratskim putem izjasne o vlastitoj budućnosti“, rekao nam je jedan istaknuti IDS-ovac. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa