Žitelji Eržišća negoduju: Istarske ceste ukrale im komad sela

0
Miljenko Vidić i Jakov Načinović
Miljenko Vidić i Jakov Načinović

Obnavljajući nedavno vertikalnu signalizaciju na cesti od Dubrove do Kršana, Istarske ceste su postavile novu ploču s napisom „Nedešćina“ na ulazu iz smjera Kršana. To je ogorčilo žitelje Eržišća, koji već godinama negoduju zbog, po njihovom mišljenju, pogrešno postavljenog naziva njihovog mjesta iz smjera Nedešćine. Time je, smatraju oni, bio ispušten dio zemjišta koji pripada selu, a sada su kuće koje su u međuvremenu na njemu izgrađene priključene Nedešćini.

„Ulaz u Eržišće nalazi se kod Puča, ali on bi se trebao nalazati tristotinjak metara natrag prema Nedešćini, kod mjesta Kravari. Tu je nekada završavao asfalt iz Nedešćine i počinjao makadam“, kaže Miljenko Vidić, stanovnik Eržišća i nezavisni vijećnik Općine Sv. Nedelja.

Njegove navode potvrdio je 82-godišnji Jakov Načinović, najstariji žitelj Eržišća. „Ne znam kako stvari stoje u zemljišnim knjigama, ali koliko pamtim, Nedešćina se uvijek brojala od velikog stabla kod Kravara, a ovamo je bilo Eržišće. Na drugu stranu, prema Kršanu, ploča je ispravno postavljena kod skretanja za Matijašiće jer je put u Matijašiće oduvijek bio granica prema Kršanu“, ispričao nam je on.    

Prema mišljenju Korada Šumberca, voditelja labinske ispostave Istarskih cesta, problem zapravo ne postoji. „Ploče smo postavili na zahtjev MUP-a, a u dogovoru s načelnikom Općine Sv. Nedelja. Razlozi su bili potreba za ograničenjem brzine i nosivosti tereta. Mi ne znamo katastarske granice, ako se od nas zatraži da premjestimo ploče, mi ćemo to učiniti“, kazao nam je Šumberac. 

Načelnik Gianvlado Klarić, koji živi u Nedešćini i to nedaleko novopostavljenih ploča s napisom „Nedešćina“, kaže da je situacija katastarski složena. „Kuće s druge strane ceste, koje su navodno u Eržišću, imaju adrese Nedešćina 1a i 1B, a ja s ove strane imam adresu Jurazini 30, što je također dio Nedešćine. Mislim da oznake na cestama nisu važne, nego je važno ono što piše u kastarskim knjigama“, rekao je Klarić. 

Prema dostupnim informacijama, Eržišće se nalazi u katastarskoj općini Plomin. Dvadesetih godina prošlog stoljeća pokojnika iz Eržišća nisu sahranjivali na dva kilometra udaljenom groblju u Nedešini, nego su ga nosili, i to doslovno, u nekoliko kilometara udaljeno groblje u Plominu. (Tekst i foto: Robi Selan)

Ploča koja je ogorčila žitelje Eržišća
Ploča koja je ogorčila žitelje Eržišća
Stablo s desne strane ceste tradicionalna je granica između Nedešćine i Eržišća
Stablo s desne strane ceste tradicionalna je granica između Nedešćine i Eržišća
Ovo nije ulaz u selo, smatraju Eržišćani
Ovo nije ulaz u selo, smatraju Eržišćani
Ploča na ulazu u selo iz smjera Kršana poštuje tradicionalnu granicu
Ploča na ulazu u selo iz smjera Kršana poštuje tradicionalnu granicu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa