Natječaj Istarske županije: Bespovratna sredstva za plaže i biciklistički turizam

0
Projekt Bike&Bad, ima kao cilj razvoj i promidžbu biciklističkog turizma Istre
Projekt Bike&Bad, ima kao cilj razvoj i promidžbu biciklističkog turizma Istre

Na službenim internet stranicama Istarske županije objavljena su dva Javna poziva Upravnog odjela za turizam: Javni poziv za kandidiranje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa poticanja uređenja plaža u 2016. godini i Javni poziv za kandidiranje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa poticanja diversifikacije privatnog smještaja kroz projekt ISTRA BIKE&BED u 2016. godini.

Program poticanja uređenja plaža

Plaže su naš ključni resurs u segmentu proizvoda sunca i mora, te one mogu biti važan činitelj tržišne diferencijacije i atraktivnosti destinacije. Prvi Javni poziv objavljen je upravo s ciljem podizanja kvalitete turističkog proizvoda sunca i mora, te održivog korištenja prirodnih resursa u funkciji turizma. Uzimajući u obzir da je želja omogućiti svim dobnim skupinama, a posebice osobama s invaliditetom nesmetani dolazak i korištenje plaža, ovogodišnja tema Programa poticanja uređenja plaža je upravo „Turizam bez barijera“. Ujedno je u ovoj godini poruka Svjetskog dana turizma koji se obilježava 27. rujna „Tourism for All - Promoting Universal Accessibility“.

Javni poziv je nastavak projekta „Plaže“ i cilj mu je unapređenje kvalitete cjelokupnog plažnog prostora kroz osiguranje primjerenih sadržaja, a na zadovoljstvo kako turista tako i građana Istre.

Za dodjelu bespovratnih sredstava mogu se prijaviti jedinice lokalne samouprave i Javne ustanove koje upravljaju zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije.

U Proračun Istarske županije planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 400.000,00 kn. Istarska županija sufinancira do 50% opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta. Maksimalni iznos potpore po pojedinom prijavitelju može biti do 100.000,00 kn. Iznimno se plažama s najvišim standardima pristupačnosti osobama s invaliditetom može odobriti i veći iznos sufinanciranja.

Program poticanja diversifikacije privatnog smještaja kroz projekt Bike&Bad

Drugi Javni poziv, vezan uz projekt Bike&Bad, ima kao cilj razvoj i promidžbu biciklističkog turizma Istre. Naime, njime se žele motivirati privatne iznajmljivače na diferencijaciju i proširenje ponude, u ovom kontekstu, zadovoljavanje kriterija za ulazak u projekt Bike&Bad.

Projekt je u skladu s Master planom Istre od 2015-2025., Strategijom razvoja turizma RH do 2020., te Akcijskim planom razvoja cikloturizma Ministarstva turizma.

Za dodjelu bespovratnih sredstava mogu se prijaviti sljedeći subjekti na području Istarske županije: subjekti malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), seljačka domaćinstva (OPG koje pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge), fizičke osobe - privatni iznajmljivači.

U Proračunu Istarske županije planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 200.000,00 kn, a sufinancira se do 80% opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta. Maksimalni iznos potpore po pojedinom prijavitelju može biti do 10.000,00 kn.

Oba Javna poziva su otvorena do 31. prosinca 2016. godine, odnosno do iskorištenja sredstava predviđenih u proračunu Istarske županije.

Integralni tekstovi Javnih poziva, kao i potrebni obrasci zahtjeva nalaze se na internetskim stranicama Istarske županije www.istra-istria.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa