TE Plomin će iduće godine tri mjeseca biti izvan pogona

0
Termoelektrana Plomin
Termoelektrana Plomin

Termoelektrana Plomin i Alstom Hrvatska nedavno su potpisali ugovor o modernizaciji i generalnom remontu turbinskog postrojenja vrijedan 71,7 milijuna kuna. Zahvat će se provesti 2017. godine tijekom ugradnje DENOX postrojenja. Zastoj će također biti iskorišten za generalni remont generatora.

Podsjetimo se, ugradnju DENOX postrojenja, investiciju vrijednu 130 milijuna kuna, obavit će konzorcij Alstom Power Italia i Alstom Hrvatska u svrhu usklađivanja emisije dušikovih oksida s graničnim vrijednostima propsanima Direktivom Europske unije. Ugradnjom DENOX postrojenja koje se temelji na selektivnoj katalitičkoj reakciji (USCR), što je u skladu s najboljom europskom praksom i europskim smjernicama za najbolje raspoložive tehnike, ispuštanje dušikovih oksida spustit će se ispod 80 miligrama po kubnom metru.    

„Uobičajeni remont u našoj elektrani traje dva do tri tjedna i planira se svake dvije do tri godine, a ovaj zastoj zbog ugradnje DENOX postrojenja potrajat će osamdesetak dana i zato ćemo ga maksimalno iskorititi kako bismo iz njega izašli opremljeni svim najboljim raspoloživim tehnikama i kako bismo nakon toga mogli raditi sigurnije i bolje. Prije nekoliko dana dobili smo građevinsku dozvolu za DENOX postrojenje, što je preduvjet za početak aktivnosti na lokaciji u mjesecu rujnu: iskopi i temelji, priprema čelične konstrukcije i sve ono što se može obaviti dok je elektrana u pogonu. Početak montaže te spajanje s potojećom opremom planiran je za svibanj 2017. godine. Tada će drugi blok biti isključen i krenut ćemo u sve prije spomenute aktivnosti“, objasnio nam je Mihajlo Mirković, direktor TE Plomin.

* Obavit će se retrofit niskotlačnog dijela turbine. O kakvim je radovima riječ?
- Turbina TE Plomin je kondenzacijska turbina snage 210 megavata i sastoji se od visokotlačnog, srednje tlačnog i niskotlačnog dijela. U niskotlačnom dijelu turbine (NT) obavit ćemo zamjenu rotora s lopaticama i zamjenu te poboljšati sustav brtvljenja NT dijela. Turbini ćemo time produžiti radni vijek za oko 200 tisuća sati te joj poboljšati efikasnost.

* Što će biti obuhvaćeno remontom na generatoru?
- Zamijent ćemo statorski namotaj i na taj način povećati sigurnost rada i životni vijek generatora. Taj posao smo prije nekoliko godina ugovorili s njemačkom tvrtkom Stork. Prvi dio ugovora bio je isporuka rezervnog namotaja, a za drugi dio, ugradnja namotaja, bilo je potrebno čekati duži period mirovanja elektrane kao što će biti ovaj.

* U projektu ugradnje DENOX postrjenja udio domaće komponente poslova iznosi 34 posto. Koliko će iznositi kod remonta turbine?
- Alstom Hrvatska veći dio obavlja koristeći se svojim resursima u Karlovcu i u suradnji s kolegama iz Poljske koji su stručnjaci za revitalizaciju turbina. Sigurno je više od polovice vrijednosti projekta u rukama hrvatskih inžinjera, a ovdje svakako treba napomenuti i lokalno znanje, inžinjere iz TE Plomin, koji su ovaj projekt pripremili i koji će ga do kraja implementirati te nadzirati njegovo izvršenje.

* Hoće li tvrtke s Labinštine sudjelovati u ukupnoj komponenti poslova?
- Jednim dijelom će posao odraditi labinske tvtke kao podizvoditelji većih, specijaliziranih tvrtki. Teško je reći u kojem postotku jer još nisu potpisani svi ugovori s podizvoditeljima, ali domaće će tvrtke sigurno biti uključene.

* Planirate li u 2017. godini investirati u još neka poboljšanja rada i zaštite okoliša?
- Ovaj dugi zastoj iskoristit ćemo da bismo zamijenili pomoćnu kotlovnci drugog bloka, rekonstruirali zagrijač zraka na odsumporavanju i leminarnu taložnicu otpadnih voda te zamijenili MCC kotla i strojarnice. Ovi poslovi sveukupno dižu ukupnu investiciju u 2017. godine na iznos koji prelazi 150 milijuna kuna. Ovakvim investicijskim ciklusom želimo lokaciju TE Plomin uskladiti sa svim najboljim tehnologijama koje postoje na tržištu, povećati efikasnost i životni vijek postrojenja, osigurati sigurnost isporuke električne energije i, ono što je najbitnije, smanjiti utjecaj na okoliš na najmanju moguću mjeru.“ (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa