Zasjedala Županijska skupština: Usporena gradnja bolnice, razgovara se s izvođačem

0
Župan Valter Flego: Revizija nam je dala bezuvjetno mišljenje
Župan Valter Flego: Revizija nam je dala bezuvjetno mišljenje

U pazinskom Spomen domu 19. srpnja održana je 32. sjednica Skupštine Istarske županije, s dnevnim redom od 24 točaka. Tijekom aktualnog sata na početku sjednice, vijećnica Elvira Krizmanić Marjanović (HNS-LIBERALNI DEMOKRATI) postavila je pitanje o stanju na gradilištu nove Opće bolnice u Puli na što je načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić odgovorio kako je primjetno da se radovi odvijaju usporenijim tempom.

Naime, trenutno se uvodi veliki broj kooperanata jer počinju radovi na uređenju unutrašnjosti bolnice što iziskuje sklapanje čitavog niza ugovora pri čemu izvođač radova nailazi na određene poteškoće. Također, kazao je načelnik Drandić, bilo je i izmjena u samome projektu, koje su privedene kraju. S građevinarom se vrlo intenzivno razgovara, održavaju se redoviti sastanci na kojima prisustvuju ministar, župan i ravnateljstvo bolnice kako bi se sve poteškoće otklonile u što kraćem roku. Načelnik je najavio kako se očekuje da kroz desetak dana radovi na bolnici nastave punom parom.

Na pitanje SDP-ovog vijećnika Daniela Mohorovića o izgradnji i dogradnji domova za starije osobe u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši, istarski župan Valter Flego je odgovorio kako Istarska županija za taj projekt u iduće dvije godine izdvaja 22 milijuna kuna. Župan Flego očekuje kako bi na sljedećoj sjednici Vlada RH trebala dati suglasnost na kredit Istarske županije. Ulaganje će, naglasio je župan, doprinijeti značajnom unapređenju kvalitete i podizanju standarda samog smještaja, te će se povećati broj korisnika. Vijećnika Mohorovića je zanimalo i što je s osiguravanjem pomoćnika u nastavi, a odgovor mu ej dala pročelnica UO za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich. Prema njezinim riječima, Istarska županije je po treći kandidirala projekt MOZAIK – Pomoćnici u nastavi, kojim bi se za školsku godinu 2016./2017. osiguralo 57 pomoćnika za 58 učenika u osnovnim i srednjim školama, čiji je osnivač Županija. Vrijednost projekta iznosi 3 milijuna i 266 tisuća kuna, od čega bespovratna sredstva iznose maksimalnih 2 milijuna kuna.

Vijećnika Davora Komara (IDS-DDI) zanimalo je o Javnom pozivu kojeg je Županija objavila u sklopu Programa poticanja uređenja plaža na temu „Turizam bez barijera“. Pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković kazala je kako je cilj Poziva unapređenje kvalitete cjelokupnog plažnog prostora kroz osiguranje primjerenih sadržaja, a na zadovoljstvo kako turista tako i građana Istre. Za dodjelu bespovratnih sredstava mogu se prijaviti jedinice lokalne samouprave i Javne ustanove koje upravljaju zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije, a u tu su svrhu u proračunu Istarske županije planirana sredstva u ukupnom iznosu od 400.000 kn. Između ostalog, postavljeno je i pitanje oko preseljenja Zaštitne radionice Tekop Nova na novu lokaciju, a kako je odgovoreno isto se očekuje koncem godine.

Na sjednici se istarski župan Valter Flego osvrnuo na Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji za 2015. godinu u kojem je Državni ured za reviziju Istarskoj županiji dao bezuvjetno mišljenje. „Reviziju vidim kao pomoć kako biti bolji u onome što radimo i posljednje Izvješće pokazuje da smo u tome uspjeli. Sve naše napore i nastojanja prepoznala je Državna revizija koja nam je dala bezuvjetno mišljenje. Ovom prilikom se želim zahvaliti svim djelatnicima Istarske županije, Skupštini i svima koji su doprinijeli uspješnosti rada županijske uprave“, naglasio je župan Flego poručivši kako će to biti smjer rada i u nadolazećem periodu. Na dnevnom redu se našao i Prijedlog Drugih izmjena i dopuna proračuna Istarske županije za 2016. godinu na koji se u uvodnom dijelu osvrnuo župan Flego, a potom i pročelnica za proračun i financije Slavica Benčić Kirac.

Prijedlogom se predlaže Proračun u visini od 1.235.500.000 kn, odnosno za 665.500.000 kn više u odnosu na sadašnji plan, a odnosi se na Istarsku županiju i njezine proračunske korisnike.  Povećanje se u najvećem djelu odnosi na uvrštenje namjenskih i vlastitih prihoda i rashoda Opće bolnice Pula u proračun, u iznosu od 632.023.930 kn. Dio Proračuna koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 232.127.401,81 kn, odnosno 19 posto ukupnog Proračuna, a ovim se Izmjenama i dopunama povećava za 11,7 milijuna kuna. Na sjednici je usvojen Prijedlog Drugih izmjena i dopuna proračuna Istarske županije za 2016. godinu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa