Hrabra majka iz Pule svojoj četverogodišnjoj kćerki darovala bubreg

0
Majčina ljubav: Mojoj Anji (4) dala bih i srce, ne samo bubreg (foto: 24sata)
Majčina ljubav: Mojoj Anji (4) dala bih i srce, ne samo bubreg (foto: 24sata)

Moja mama je meni dala bubreg i ja sad imam tri bubrega, a mama jedan. Ja sam jako sretna i sad sam zdrava, rekla je za 24sata Anja Mavrić, vesela četverogodišnjakinja iz Pule, kojoj je majka Irena (32) sredinom svibnja donirala bubreg.

Transplantacija je obavljena u klinici Azienda ospedaliera di Padova u Padovi. Ova hrabra djevojčica operirana je 10. svibnja i transplantacija je protekla dobro, no nakon par dana pojavile su se komplikacije.

Mali veliki borac

- Na njezin četvrti rođendan, 18. svibnja, vidjela sam da ne mokri uredno. Nakon što je u bolnici otvorila darove i ugasila svjećice na rođendanskoj torti, liječnici su je ponovno hitno operirali jer je dobila trombozu. Izvadili su bubreg koji sam joj ja dala, očistili ga i ponovno vratili. Operacija je trajala punih šest sati, a bubreg je proradio peti dan. Moja Anja je veliki borac, divno dijete, koje je uvijek bilo veselo i živahno. Dala bih joj i srce da treba, i njoj i njezinoj mlađoj sestrici koja je tijekom našeg boravka u klinici bila na čuvanju kod bake u Puli - rekla je hrabra mama Irena.

Obje su došle kući 30. lipnja i osjećaju se odlično. Za njih dvije život tek počinje. Irena je rekla da joj je prije odlaska u Padovu puno pomogla Udruga Hrabrica. Udruga okuplja i pomaže roditeljima s djecom na dijalizi.

Pomoć udruge Hrabrica

- To su mame koje su prošle ili koje prolaze slični put koji smo i mi prošle te smo u njima pronašle najveću potporu. Još u trudnoći s Anjom znala sam da ima neke probleme s bubrezima, ali mi liječnici nisu mogli reći što će biti kad se rodi. Rekli su mi da može umrijeti, ili završiti na dijalizi, ili pak da može sve biti u redu. Za dijete se živi, i ja tako živim za svoju djecu - rekla je ova hrabra majka. Anja je na dijalizu krenula kao beba, s navršenih osam mjeseci.

- Tri i pol godine išla je na dijalizu, a radili smo i kod kuće 14 sati na dan - prisjetila se mučnih dana. Anji su mamin bubreg presadili u trbušnu šupljinu, pa sad ima tri bubrega.

- To je uobičajeno. Ja sam bila jedini srodni donor. Obje imamo krvnu grupu 0+. U Padovi smo najprije prošle sve obrade i preglede te je tek onda dogovorena transplantacija. Danas naše bolnice tako malenu djecu koja se trebaju transplantirati šalju u klinike u inozemstvo, i to je dobro. Oduševljeni smo i liječnicima na Rebru, kao i onima u Padovi. Posebno smo zahvalni dr. Gambi koji je napravio transplantaciju u Padovi - kaže mama Irena.

Kad joj je rečeno da je njezina mala princeza dobro podnijela operaciju i da je transplantacija uspjela, sreći nije bilo kraja.

Nema mjesta za paniku i strah

- Moja operacija vađenja bubrega trajala je tri sata, a Anjina šest sati. Ja sam bila na jednom odjelu nakon operacije, a suprug s Anjom na drugom. U tim trenucima nije bilo mjesta za paniku i strah. Znala sam da je moja djevojčica borac kao i ja te da će sve biti u redu - priznala je Irena.

Za Anju kaže da je mudrica te da zna što želi i kako to dobiti.

- Svim majkama koje se nađu u sličnoj situaciji mogu poručiti da ne gube nadu. Neka idu po nekoliko liječničkih mišljenja i pronađu liječnika u kojeg će bezuvjetno imati povjerenja. Važno je i podijeliti iskustva s ostalim roditeljima koji prolaze sličan put. Oni će vam biti od velike pomoći. Anja danas pije 19 raznih lijekova: ciklosporin, augmentin, kortikosteroide... Odlično podnosi terapiju. Ona je moja heroina - kaže mama Irena za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa