Hoće li Valdi Runko u saborske klupe?

0
Ivan Vrdoljak, Eleonora Vlačić i Valdi Runko
Ivan Vrdoljak, Eleonora Vlačić i Valdi Runko

Na pitanje našeg novinara namjerava li se sljedeće godine ponovo kandidirati za načelnika općine Kršan, Valdi Runko je odgovorio kako još nije donio konačnu odluku o tome, te dodao: „Istina, o tome ne  razmišljam, dugo je do tada, a imamo desetak projekata na stolu i uz toliko posla i obveza jednostavno nemam vremena baviti se i politikom."

Ova bandićevska izjava zaintrigirala je mnoge Kršance, a neki su na to odmah odmahnuli rukom. „Naravno da razmišlja o još jednom mandatu, a što bi drugo radio“, rekao nam je jedan kršanski političar. No, iz nekih drugih izvora doznajemo da Runko doista oklijeva, a jedan od razloga je što mu se navodno nude i neke druge opcije nastavka političke karijere, poput mandata u Saboru. Runko nam te špekulacije nije htio potvrditi, ali ih doduše nije ni opovrgnuo.

S obzirom da je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak njegov dugogodišnji prijatelj, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da Valdi Runko osvane na listi Narodne koalicije kao nezavisni kandidat u kvoti HNS-a. S obzirom da su iz koalicije ispali Laburisti, a na listi u VIII. izbornoj jedinici sada je upražnjeno mjesto Nansi Tireli, Vrdoljak bi lako mogao isposlovati da to mjesto zauzme njegov prijatelj Runko. No, nije HNS jedina opcija preko koje Runko može u Sabor. Nije tajna da je kršanski načelnik dobivao razne „bočne“ pozive da pristupi Mostu.

Ti kontakti nikada nisu potvrđeni ni s jedne strane, međutim vrlo je indikativno da je TZ Grada Metkovića bila partner ovogodišnjeg Festivala samoniklog bilja u Kršanu, a tek rijetki znaju da je Jasna Matulić, saborska zastupnica Mosta, ujedno i vlasnica tvrtke 3E projekti iz Zagreba, koja je izradila Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Kršan. No, pitanje je koliko je Most više dobitna kombinacija u Istri i Rijeci.

Za njih će biti uspjeh ako na rujanskim izborima zadrže taj jedan mandat s prošlih izbora, a sumnjamo da je Ines Strenja Linić spremna nekome drugome prepustiti prvo mjesto na listi. Runko bi se na listi Mosta u VIII. izbornoj jedinici eventualno morao zadovoljiti drugim mjestom, a ono ne garantira ulazak u Sabor. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa