Obilježen dan Općine Pićan: Godina vodifikacije i uređenja vrtića

0
Svečana sjednica Općinskog vijeća Pićna
Svečana sjednica Općinskog vijeća Pićna

"Nakon dugotrajnog i mukotrpnog procesa, konačno smo uspjeli riješiti glavninu imovinsko pravnih odnosa na trasi vodovoda Kukurini – Perinići dužine oko 3,5 kilometara. Izgradnju će financirati Hrvatske vode i Općina. Javni natječaj za izvođača radova završava ovih dana te je početak radova predviđen za listopad“, istaknuo je načelnik Pićna Ivan Franković na svečanoj sjednici Općinskog vijeća 13. kolovoza povodom Dana općine.

Bila je to prigoda da se prisutne obavijesti o planovima i postignućima u proteklih godinu dana. Među gostima su bili predstavnici Županije, Istarskog vodovoda, Vodovoda Labin, Termoelektrane Plomin, OTP banke, policije, općina Gračišće i Lupoglav, Turističke zajednice središnje Istre, gradova Labina i Buzeta, ali i svih općina Labinštine osim Raše, dok je od vijećnika izostao uvijek kritički raspoložen oporbenjak Branko Ružić.

Buduće investicije

Kao jedan od većih uspjeha Franković je istaknuo uređenje novog Dječjeg vrtića u Pićnu, što je dovršeno u rujnu 2015. godine. U rujnu ove godine počet će pak gradnja malonogometnog igrališta u Kukurinima, za što je dobivena građevinska dozvola i pripremljena projektna dokumentacija. Javna rasvjeta u posljednjih je godinu dana, po riječima načelnika, postavljena u čak četiri sela na području Tupljaka, a nove svjetiljke ugrađene su i na potezu Most Pićan – Lovački dom u Kukurinima te je u Bolobanima povećan njihov broj.

„U pripremi je javni natječaj za izgradnju mrtvačnice u Pićnu te se i za ovaj projekt početak radova očekuje do kraja godine“, najavio je Franković. Istaknuo je i da se radi dokumentacija za vodovodni ogranak Rimanići - Medigi – Tominčići - Ćopi -Maršani – Stanišići te da je ove godine u planu dovršetak ogranka Jurani – Starigrad što financiraju Općina i Istarski vodovod Buzet.

Ivan Franković, načelnik Općine Pićan
Ivan Franković, načelnik Općine Pićan

U suradnji sa ŽUC-om ovih je dana obnovljen dio prometnice Tupljak - Oršanići, dok je završetak preostalog dijela planiran za veljaču i ožujak 2017. godine.

Općina njeguje dobre odnose s Porečko pulskom biskupijom te je sufinancirana nabavka klupa za crkve u Sv. Katarini i Krbunama, kao i obnova fasade potonje. Posebno je pohvalio suradnju s HEP-om, odnosno Termoelektranom Plomin i Elektroistrom, koja se ne ogleda samo kroz zajedničke projekte, već i njihove donacije.

„Posebno sam ponosan na odluku Općinskog vijeća koja je stupila na snagu s prvim danom ove godine da se povećaju jednokratne novčane naknade na 3.000 kuna za prvo, 7.000 kuna za drugo, 10 tisuća za treće te po 2.000 kuna više za svako iduće dijete“, rekao je Franković podsjetivši da Općina redovno sufinancira boravak djece u vrtiću i jaslicama, kao i produljeni boravak osnovnoškolaca.

Pohvalio je  suradnju s brojnim udrugama, podsjetio na manifestacije Martin bez etikete, Petivinu, Bortulju, Sv. Katarinu i Legendfest, koji je, kaže, dignut na veću kvalitativnu  razinu. Otkupljena je zgrada za tzv. Legend kuću te dio zemljišta na kojem je zgrada malonogometnog kluba Švići.

Demetlika o solidarnosti

U ime župana Valtera Flega prisutnima se obratio gradonačelnik Labina Tulio Demetlika, čiji se govor usmjerio na labinsku i istarsku solidarnost, ali i suradnju s Hrvatskim vodama. Na taj se način, kako je rekao, Labinština izborila za europska sredstva za odvodnju, ali se kroz iste principe ujedno doprinijelo činjenici što će uskoro gotovo cijela Pićanština biti vodificirana.

Na sjednici su zaslužnim građanima i institucijama uručene općinske plakete i nagrade, a u ime nagrađenih govorio je direktor termoelektrane u Plominu Mihajlo Mirković, koji je istaknuo da mu je drago što su prepoznati kao dobri susjedi, te da ta plaketa neće biti samo podsjetnik, već i zalog uspješne buduće suradnje. Sjednicu je vodio predsjednik Općinskog vijeća Silvan Juran. Minutom šutnje odana je počast svim preminulima u antifašističkoj borbi, Domovinskom ratu te mons. Josipu Pavlišiću, počasnom građaninu Pićna. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa