DAN GRADA LABINA

Demetlika: I u Zagrebu se borim za interese Labina i Labinštine

0
Valter Flego i Tulio Demetlika su se na pozornici pridružili Elis Lovrić i Franku Krajcaru  
Valter Flego i Tulio Demetlika su se na pozornici pridružili Elis Lovrić i Franku Krajcaru  

„Borba za bolji životni standard mojih Labinjana moja je osobna misija, i ovdje doma, i tamo u Zagrebu. Beskompromisno zalaganje za interese Labina i Labinštine u Zagrebu i pametno upravljanje gradom dali su svoje rezultate i zato jednako odlučno nastavljamo dalje“, poručio je gradonačelnik Tulio Demetlika u svom govoru na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Labina održanoj 17. kolovoza u Kinu Labin. 

Publiku su pored vijećnika činili načelnici općina Labinštine, istarski gradonačelnici i njihovi zamjenici, iseljenici na odmoru u domovini, dobitnici nagrada Grada, među kojim su se nalazili i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, istarski župan Valter Flego, gradonačelnica mađarskog grada Baje Csubakne Besesk Andrea, prevoditeljica s mađarskog i predstavnica Hrvata u Mađarskoj Angela Šokac Marković, zamjenik gradonačelnika slovenske Općine Idrija Bojan Režun, zamjenik Općinskog vijeća Općine Banovići u BiH Adem Mostarlić i gradonačelnik talijanskog grada Manzana Lucio Zamo.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Valter Poropat. „Pred nama je mnoštvo radnih izazova, koji zahtijevju predan i odgovoran rad. U tom radu svakome je potrebno kako razumijevanje potreba, tako i mudra, dobronamjerna i argumentirana kritika. I upravo poradi toga ne odričemo se tradicionalnih vrijednosti koje su odredile naš grad, naš Labin, površinom tako malen, ali snagom i ustrajnošću velik,  ponosan i vječan“, kazao je među ostalim.

Gospodarstvo raste iznadprosječnom stopom

U svom obraćanju okupljenima gradonačelnik Demetlika osvrnuo se na sve aspekte života u gradu. „Labinsko je gospodarstvo postojano raslo u proteklom mandatu, stopom bitno većom od nacionalnog prosjeka, i to u svim bitnim pokazateljima, broju poduzetnika, prihodima, broju zaposlenih. Posebno me veseli podatak da mali i srednji poduzetnici zapošljavaju sve više djelatnika. Neki od tih uspješnih malih poduzetnika pozitivne su impulse dobili od niza dostupnih poticaja, kao i gradskim sustavom kreditiranja.

Novi objekti ponikli su u našoj Poslovnoj zoni Vinež. Ono što raduje je činjenica da je hala nekadašnje tvrtke Benetton ponovo u funkciji - tvrtke Carel. U tijeku je izgradnja proizvodnog pogona tvrtke Bibetech. Uz tvornicu peći i kotlova MCZ koja je prošle godine proširila svoje kapacitete, u novootvorenim pogonima svoje će zaposlenje pronaći 230 naših sugrađana.

Labin je nedavno dobio novu turističku dimenziju otvaranjem hotela Peteani u starogradskoj jezgri grada. U skladu s prostornom strategijom i snagama koje ulažemo u poticanje razvoja malog poduzetništva, od početka smo vjerovali u ovaj projekt koji će, zbog blizine i atraktivnosti, privući velik broj gostiju i doprinijeti realizaciji Plana 365. Ova investicija neizmjeran je doprinos razvoju grada i primjer kako je vlastitim domaćim snagama moguće realizirati poduzetničke poduhvate. Ovim putem još čestitam obitelji Peteani.

Pozitivan trend otvaranja obiteljskih i malih hotela i u ovoj godini nastavit će se novim ulaganjima u starogradskoj jezgri. Investicije su najavili novi vlasnici gradske Lože, kao i par vlasnika objekata u Starom gradu. Ove investicije nas posebno vesele jer ono što ih odlikuje je visoka kvaliteta usluga, njegovanje autentičnosti i posebnosti našeg podneblja.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća krenuo je uzlet rabačkog turizma. Danas gotovo pedeset godina od tada u Rapcu se sprema novi uzlet. To nas posebno raduje jer svi smo isticali da Girandella naprosto vapi za rekonstrukcijom i dodatnim sadržajima. Bit će to najveća investicija u hrvatskom turizmu, čime će Rabac zasjati u novom ruhu. Rekonstrukcijom i dizanjem kvalitete stvaraju se nove vrijednosti što će utjecati na strukturu gostiju, novo zapošljavanje, povećanje prihoda i standarda naših građana.

Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

Na redu veliki infrastrukturni zahvati

Od ožujka 2017., ne samo rukometaši, već i ostali sportaši i rekreativci imat će odlične uvjete za rad u novoj sportskoj dvorani, a do jeseni i u rekonstruiranoj postojećoj dvorani. Upravo kreću radovi na rekonstrukciji atletske staze kao i dodatnog uređenja i obnove infrastrukture nogometnog stadiona. Ova ulaganja u sportsku infrastrukturu, koja se ostvaruju nakon dugog niza godina, sigurno će dati dodatni poticaj mladima i svim drugim generacijama naših građana da se još više posvete sportu te zdravom i aktivnom načinu života.

Početak realizacije projekta izgradnje i rekonstrukcije infrastrukture u starogradskoj jezgri započet će krajem godine. Radovi će se realizirati u suradnji Grada Labina sa Županijskom upravom za ceste, HEP-om i Vodovodom Labin. Investicija je ovo koja će osim osiguravanja protočnosti prometa dodatno valorizirati zaštićenu povijesnu starogradsku jezgru.

Rudnici su nekada bili glavna gospodarska snaga ovog dijela Istre, koja je snažno označila identitet Labinštine. Nakon njihovih zatvaranja, njihovu ulogu možemo reći da je velikim dijelom nadomjestio propulzivni razvoj turizma. S ciljem povećanja jačanja kvalitete Labinštine kao turističke destinacije projektom Kova ostvaruju se sadržaji koji doprinose produljenju turističke sezone i razvijaju specifični kulturno - edukativni sadržaji, osnažuje se i potiče obrtništvo, te razvoj komplementarnih gospodarskih djelatnosti.

Manje je vidljiva, ali iznimno važna, podzemna komunalna infrastruktura grada. To je pouzdan sustav s visoko postavljenim standardima koji je bio, i ostao, jedan od naših najvećih prioriteta. Od svibnja do rujna 2016. godine Vodovod Labin realizira projekt zamjene postojećeg načina dezinfekcije vode za ljudsku potrošnju sa novim dezinfekcijskim rješenjima, pouzdanijim sustavom, u suradnji s Hrvatskim vodama i Ministarstvom poljoprivrede. Ukupna vrijednost projekta je 2,8 milijuna kuna od čega 2,4 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda. U pripremi je Studija izvodljivosti zbrinjavanja otpadnih voda za aglomeraciju Labin – Raša – Rabac, investicija vrijedna 300 milijuna kuna, te dokumentacija za uključenje u sustav izvora Sv. Anton.

Zahvaljujući našim sugrađanima koji su ulaganjem u obnove fasada doprinijeli ukupnom uređenju grada i poštivanju principa energetske učinkovitosti Labin je među najuspješnijim primjerima obnove višestambenih zgrada u Hrvatskoj. Ukupna investicija obnovljenih zgrada iznosi 16 milijuna kuna, a ukupno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Europske banke za obnovu i razvoj u 2015. godini iznosi 6,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Imamo viziju! Labin je gospodarsko - turističko središte Istočne Istre, razvijenog i tehnološki modernog gospodarstva, pune zaposlenosti, mjesto gdje su obrazovanje i stjecanje znanja način života, koje je ugodno i privlačno za život svih naraštaja, temeljen na tradicijskim vrijednostima, kulturnoj i prirodnoj baštini i održivom razvoju – grad po mjeri čovjeka, uspješan primjer održivog i uravnoteženog razvoja“, kazao je Demetlika.

Labin i Labinština planet za sebe

„Labin i Labinština su planet za sebe, ali planet koji je prije puno godina znao kako se razvijati  i drago mi je da sam uspio sudjelovati barem djelomično u tome. Nema puno regija kao što je Istra i nema puno gradova kao što je Labin. Uspjeli ste zato što ste to htjeli i za to vam čestitam.  Želim da Labin i Labinština budu naša i moja Europa“, kazao je među ostalim europarlamentarac Jakovčić.

„Čestitam vam za vrlo konkretne i mjerljive rezultate u gospodarstvu, obrtništvu, turizmu, poljoprivredi, kulturi, sportu,očuvanju prava nacionalnih manjina i tradicijskih vrijednosti i svemu onom što vi ovdje radite. Ponosan sam kao župan Istarske županije. Mogu reći da ste vi u  Labinu korak ispred mnogih drugih gradova u Hrvatskoj, a siguran sam da to mogu reći i za Istarsku županiju“, kazao je župan Flego.

Na svečanoj sjednici dodijeljna je Godišnja nagrada Roberto i Daniela Giannini i javna priznanja Grada Labina, a Gradu Manzanu dodijeljena je plaketa za 35. obljetnicu suradnje. U glazbenom dijelu programa nastupili su Pjevački zbor „Giuseppina Martinuzzi“, pjevačka nada Rafael Santaleza, pjesnikinja Rina Miletić i Duo Elis Lovrić i Franko Krajcar, kojima su na kratko na pozornici pridružili Tulio Demetlika i Valter Flego. Program je moderirala Loredana Ružić Modrušan. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa