šampioni turizma

Među deset top odredišta čak šest u Istri

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Od ukupnog broja turista koji su u Hrvatsku došli proteklog vikenda, od 19. do 21. kolovoza, podaci iz HTZ-ovog sustava eVisitor pokazuju da su 95 posto bili stranci, piše 24sata. Njih 402,4 tisuća ostvarilo je 88,4 posto ukupnih noćenja ili 2,3 milijuna. Domaćih turista bilo je blizu 20,5 tisuća, a njihovih noćenja 271,7 tisuća čime su zauzeli treće mjesto po ostvarenim noćenjima.

Po gradovima/mjestima među top deset odredišta čak šest je u Istri, a prvi je Rovinj s 96,6 tisuća noćenja, koji se takvom pozicijom 'hvali' cijelo ljeto te približava iznova ukupnoj pobjedi među svim odredištima u Hrvatskoj, kao i zadnjih nekoliko godina. Medulin je drugi s 82,4 tisuće noćenja, a Poreč treći sa 81,1 tisućom, dok su na 'nižim' mjestima te ljestvice iz Istre još Umag, Funtana i Tar-Vabriga. U top 10 su još Mali Lošinj koji je na petom mjestu, ispred Dubrovnika, Crikvenice i Novalje na Pagu.

Po vrstama smještajnih objekata, daleko najviše noćenja u tri dana proteklog vikenda, nešto malo više od milijun, bilo je u objektima u domaćinstvu, koji u ukupnim hrvatskim smještajnim kapacitetima imaju i najveći udjel od oko 50 posto s oko pola milijuna kreveta, dok su na drugom mjestu kampovi s oko 537 tisuća noćenja, a treći hoteli sa oko 460 tisuća noćenja.

Po podacima iz eVisitora najviše noćenja u hotelima imali su Poreč, Dubrovnik, Umag, Rovinj i Labin, dok su to u kampovima Funtana, Rovinj, Tar-Vabriga, Medulin i Mali Lošinj, dok je najviše noćenja u objektima u domaćinstvu bilo u Crikvenici, Rabu, Makarskoj, Medulinu i Vodicama. Po županijama, prema dolascima i noćenjima turista najjače su uobičajeno jadranske od kojih je također uobičajeno na prvom mjestu bila Istra, u koju je jedinu proteklog vikenda došlo više od sto tisuća turista odnosno 117,7 tisuća turista koji su ostvarili gotovo 730 tisuća noćenja.

Kvarner je drugi s 83,3 tisuće dolazaka i 536,1 tisućom noćenja, treća je Splitsko-dalmatinska županija sa 78,3 tisuće turista i oko 470 tisuća noćenja, dok je gotovo dvostruko manje turista, 39,5 tisuća i oko 130 tisuća noćenja manje ili 337 tisuća, za vikend bilo na području Zadarske županije, piše 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa