TULIO DEMETLIKA

Saborski rad nije samo pojaviti se pred kamerama i pričati o ustašama i partizanima

0
Tulio Demetlika kao predsjednik Odbora za lokalnu samoupravu Hrvatskog sabora s delegacijom Udruge gradova i Zajednice županija na astanku s ministrom financija Zdravkom Marićem
Tulio Demetlika kao predsjednik Odbora za lokalnu samoupravu Hrvatskog sabora s delegacijom Udruge gradova i Zajednice županija na astanku s ministrom financija Zdravkom Marićem

Tulio Demetlika je na prošlim izborima izborio ulazak u Hrvatski sabor i tako postao osmi saborski zastupnik s Labinštine od hrvatske samostalnosti. Nažalost, zbog pada Vlade mandat mu je trajao tek nekoliko mjeseci, pa 11. rujna ima prigodu za novi mandat.

Kada smo mu na početku razgovora prigovorili da ga, za razliku od Nansi Tireli, nije često bilo vidjeti na televiziji, nasmijao se i rekao da saborski rad nije samo pojaviti se za govornicom i ispred TV kamera, „pričanje o ustašama i partizanima“, ideologijama, prepucavati se i stavljati sebe u prvi plan. „Puno je važnije dogovarati i rješavati projekte, odnosno boriti se u ministarstvima i agencijama kako privući što više sredstava za svoju sredinu čiji sam zastupnik“.

„U izvršnoj vlasti sam već više od dva desetljeća, počeo sam kao gradski vijećnik, pa sam bio član Poglavarstva, gradonačelnik, član županijske vlade zadužen za gospodarstvo, pa opet gradonačelnik, a vrlo sam bio aktivan i u Udruzi gradova, član Odbora regija u EU, tako da sam vrlo dobro upoznat s načinom rada, ali i problematikom lokalne samouprave. To mi je mnogo pomoglo proteklih nekoliko mjeseci, koje sam proveo u Saboru, jer sam točno znao koga i što trebam pitati, od raznih ministara do direktora agencija“, rekao je na početku razgovora Demetlika.

SURADNJA S MINISTRIMA 

* Pa kojeg ste ministra nešto pitali? Za koje ste labinske projekte uspješno lobirali u Saboru?
- Najviše sam surađivao s ministrom Antonom Klimanom oko projekata vezanih uz turizam, promet (cesta Vozilići-Kršan) ali i niz drugih stvari. S ministrom Lovrom Kuščevićem susretao sam se oko Prostornog plana, te projekata obnove Centra Liče Faraguna i Srednje škole Mate Blažina.

S ministrom Zdravkom Marićem dogovarao sam projekt sportske dvorane, a s ministrom Darkom Horvatom nastavak izgradnje industrijske zone Vinež, kao i s ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem i njegovim zamjenikom Ivano Sertićem u vezi poticaja i olakšica našim gospodarstvenicima. 

* Čime se još možete pohvaliti iz svog rada kao saborskog zastupnika?
- Kao predsjednik Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu Hrvatskog sabora puno sam radio na pripremi novih zakona s Ministarstvom uprave i Udrugom gradova oko pitanja reforme lokalne samouprave braneći stav da Istarska županija mora ostati regija. Uostalom, u Rapcu je na tu temu održana sjednica Udruge gradova na kojoj je prisustvovalo 120 gradonačelnika ili njihovih zamjenika ili pročelnika kao i ministrica Dubravka Jurlina Alibegović.

Tu je i pitanje decentralizacije koje smo, kao što vidite, uspješno gurnuli na nacionalni dnevni red. Prije prošlih izbora decentralizacije nije bilo nigdje, a sad je to udarna tema i to prije svega zahvaljujući tome što smo bili toliko uporni i glasni!

Isto tako održao sam nekoliko sastanaka s predstojnikom DUDI-ja Tomislavom Bobanom oko izmjena zakona o upravljanju državnom imovinom s ciljem decentralizacije, odnosno prijenosa upravljanja i gospodarenja resursima na lokalnu razinu.

Aktivno sam bio uključen u raspravama oko Zakona o javnoj nabavi, reforme zdravstva, kurikularne reforme….

S Fondom za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša imali smo cijeli niz aktivnosti oko nastavka radova i dovršetka  postrojenja za gospodarenjem otpada Cere kao i ostalim projektima vezanim za energetsku učinkovitost.

Sa zamjenicom direktora Hrvatskih voda Fani Bojanić susreo sam se oko realizacije projekta zbrinjavana otpadnih voda Labinštine.

ZAŠTITA DEMOKRATSKIH VRIJEDNOSTI

Htio bih još istaknuti i naše inzistiranje na zaštiti neki elementarnih demokratskih vrijednosti koje su proteklih nekoliko mjeseci bile opasno ugrožene. Mislim prije svega na šovinističke poteze i incidente kojima se izravno pokušalo ugroziti prava manjina i uopće, neka elementarna ljudska i građanska prava. Mi iz IDS-a smo oko toga  bili najglasniji i u Saboru i na svaki drugi način. Mogu reći da sam na to posebno ponosan jer političari često kalkulantski šute kad su takve stvari u pitanju. Smatram da je to nedopustivo i naše jasne osude i reakcije pokazale su da smo zaista drukčiji od drugih.

* Što ćete još učiniti ako vam građani ponovo ukažu povjerenje i izaberu vas u Sabor?
- Važno je imati zastupnike iz Istre koji će u Zagrebu braniti interese svoje zajednice i izboriti se za realizaciju projekata za dobrobit sredine koju predstavljaju a bez da pitaju šefa iz Zagreba. Fiskalna decentralizacija kao i decentralizacija ovlasti na lokalnu i regionalnu razinu bit će moj osnovni cilj kako bi Labin, Labinština i Istra sutra bili još jači. (Razgovarala: Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa