Projekt Život pun mogućnosti okončan, volonteri nastavljaju volontirati

0
Eni Modrušan, Ozren Catela, Dalibor Davidović, Tulio Demetlika, Masimo Vladić, Gordana Zahtila i Marko Perkov
Eni Modrušan, Ozren Catela, Dalibor Davidović, Tulio Demetlika, Masimo Vladić, Gordana Zahtila i Marko Perkov

U povodu završetka projekta „Život pun mogućnosti“ 31. kolovoza Grad Labin je dan ranije sazvao završnu konferenciju za novinare. Sudjelovali su gradonačelnik Tulio Demetlika i njegova zamjenica Eni Modrušan, voditelj projekta Ozren Catela, predsjednik Centra za Inkluziju Marko Perkov, voditeljica Lokalne službe podrške Gordana Zahtila i korisnici Dalibor Davidović i Masimo Vladić.   

Cilj projekta čija je realizacija počela 1. srpnja 2015. godine bilo je povećati kompetencije za tržište rada i zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama razvojem dnevnih radnih aktivnosti te jačanjem aktivnog sudjelovanja u zajednici. U Labinu, Puli, Umagu, Bujama, Pazinu i Poreču formirane su službe podrške s ciljem povezivanja zainteresiranih organizatora volontiranja (organizacije civilnog društva, javne ustanove i organzacije) sa osobama s intelektualnim teškoćama zainteresiranima za volontiranje. Na taj se način uključilo četrdeset volontera s invaliditetom iz cijele Istre, od čega osam s Labinštine. U Labinu i Puli pokrenuti su program organske poljoprivrede i program izrade ukrsnih i uporabnih predmeta.

Grad Labin bio je partner Centra za inkluziju, nositelja projekta, uz Udrugu osoba s intelektualnom teškoćama Istre i Udruge za promicanje stvaralaštva Art studio, a u projektu su surađivali Istarska županija, Centar za socijalnu skrb Labin, Centar za socijalnu skrb Pula i Volonterski centar Istra.

U svom osvrtu na uspješno provedeni projekt, gradonačelnik Demetlika je među ostalim kazao: „Cilj je bio dokazati zajednici, prije svega poslodavcima, bez obzira na njihovu zakonsku obvezu da uz određeni broj radnika zaposle i osobu s intelektualnim ili drugim poteškoćama, da takve osobe mogu biti aktivni sudionici u izgradnji zajednice i da velikom željom i voljom koju imaju mogu doprinijenti još kvalitenijem odnosu prema sebi i još boljim prihvaćanjem od zajednice“.

Labin ima i vlastiti projekt zapošljavanja osoba s invaliditetom 

Dodao je da Labin ima i vlastiti projekt zapošljavanja osoba s invaliditetom u kojim je osam osoba zaposleno i zarađuje plaću. Naglasio je i važnost rada udruga civilnog društva koje olakšavaju rad javnom sektoru i pokrivaju one njegove nedostake koji nastaju zbog nedostaka ljudi ili sredstava.

„Grad Labin i Cantar za inkluziju imali su tu sreću da se sretnu i „kliknu“ da zajedno mogu podizati kvalitetu života u zajednici i micati postojeće barijere, kako one fizičke, tako i one u našim glaama. Naši volonteri utrli su novi put i pokazali da i oni mogu poklanjati svoje vrijeme i vještine koje razvijaju“, kazala je Modrušan.

„Važno je reći da projekt završava, ali volonteri nastavljaju sa svojim aktivnostima. Suradnja s  Gradom Labinom ni jednog trenutka nije zapela, sve se s lakoćom rješavalo. Vjerojatno je to zato jer vi ovdje imate „rudarske gene“, koji podrazumijevaju dijeljenje, pomoć i podršku“, kazao je Catela.

Marko Perkov napomenuo je da je uloženo puno energije u poslove koji nisu bili vidljivi. „Napravili smo treninge za volontere, ali i treninge za lokalne službe podrške. Voditelji su obišli više od stotinu organizacija kako bi našli odgovarajuća mjesta za volontere, a potom su ih pratili u njihovom volontiranju“, kazao je Perkov.

„Prva stavka bila mi je upoznati osobe koje žele volontirati i njihove mogućnosti i potom prema tome pokušati naći mjesto u koje će se uklopiti jer svrha projekta je da volonter bude sretan i da sa zadovoljstvom ide volontirati. Na kraju su obje strane prezadovoljne i ja se nadam da će volonteri jednoga dana postati pravi zaposlenici“, kazala je Zahtila.

Iskustva Dalibora Davidovića i Masima Vladića

Dalibor Davidović volontirao je u Srednoj školi Mate Blažine, a Masimo Vladić u Gradskoj knjižnici. „Volontirao sam svaki dan od 9.30 do 11 sati. Jako sam zadovoljan i sretan što mi je to omogućeno. Pečatiram ugovore i puštam učitelje u zgradu. Sretan sam što mi je ravnatelj Čedomir Ružić omogućio da nastavim volontirati. Zahvalan sam njemu i Gordani Zahtila“, kazao je Davidović.

„Poanta Centra za Inkluziju je da se ti oslobodiš pritiska i stekneš neke vještine koje će ti biti odskočna daska za daljnju socijalizaciju. Volontirannje mi jako puno znači jer mi ne dopušta da se opustim: moram doći na posao čist i uredan, točno na vrijeme, svoje probleme ostaviti doma i odraditi posao najbolje što umijem. Ovaj projekt je tako lijepo izveden da poziv na volontiranje nisam mogao odbiti“, kazao je Vladić. Proračun projekta „Život pun mogućnosti“ iznosio je 1,5 milijuna kuna, u čemu je Europski socijalni fond sudjelovao s 85 posto, a državni proračun sa 15 posto. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa