Vijeće gračišća

Bivša škola u Milotskom Brijegu postaje društveni dom

0
Ivan Mijandrušić
Ivan Mijandrušić

Sjednica Općinskog vijeća Općine Gračišće u vijećnici u Špitalu održana je 30. kolovoza. Prva točka dnevnog reda odnosila se na razmatranje i prihvaćanje polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Općine Gračišće u kojem je navedeno kako su u izvještajnom razdoblju ostvareni prihodi i primici u iznosu od 2.195.599,98  kuna te realizirani rashodi i izdaci od 1.976.724,98 kuna te je rezultat izvještajnog razdoblja pozitivan u iznosu od 218.875 kuna.

U svrhu prijave na natječaj iz Mjere 07, Podmjere 7.2. – Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije, tip operacije 7.2.1. – Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. -2020. te ostvarivanja bespovratne potpore, Općinsko vijeće Općine Gračišće dalo je suglasnost Istarskom vodovodu za provedbu ulaganja „Izgradnja vodovodnog ogranka Mandalenčići – Putinji.

Osnovan je Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova na području Općine Gračišće koji broji pet članova. Općina Gračišće je započela s postupkom rekonstrukcije stare škole u Milotskom Brijegu te je slijedom toga donesena Odluka o korištenju namjenskih sredstava Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja za financiranje provedbe kapitalnog projekta od interesa za razvoj Općine Gračišće kojom se ovlašćuje načelnik Ivan Mijandrušić da s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije sklopi ugovor za korištenje sredstava osiguranih iz ustupljenog dijela poreza na dohodak u ukupnom iznosu od 174.552,38 kuna.

Traže se sredstva Ministarstva kulture

Načelnik je izložio svoj Izvještaj za prvu polovicu godine u kojem je istaknuo nekoliko prijava na natječaje za novčana sredstva Ministarstva kulture - javne potrebe u kulturi za 2017. godinu. Odnosi se to na konzervatorsko – restauratorske radove na  desnom brodu župne crkve Sv. Vida (natječaj je bio otvoren do 26. kolovoza), zatim rekonstrukciju i restauraciju orgulja u župnoj crkvi Sv. Vida (natječaj je bio otvoren do 26. kolovoza) te izradu projektne i tehničke dokumentacije za uređenje povijesne zgrade "Kašća" (natječaj je bio otvoren do 26. kolovoza). Sukladno prijavi na natječaj iz 2015. godine za Javne potrebe u kulturi za 2016. godinu pri Ministarstvu kulture, odobrena su sredstva u iznosu od 180.000 kuna za konzervatorsko – restauratorske radove na stupovima, lukovima i profilacijama lijevog broda i pjevališta u Crkvi Sv. Vida, te će radovi započeti početkom rujna ove godine, a za provedbu konzervatorsko – restauratorskih radova odabrana je restauratorska radionica Vuksan iz Zagreba.

Općina se prijavila i na natječaj za Javne potrebe u kulturi Istarske županije za 2017. godinu pri Upravnom odjelu za kulturu, i to prijavljena je obnova pročelja crkve Sv. Vida (natječaj je bio otvoren do 4. kolovoza). Dva su projekta prijavljena i na Ministarstvo regionalnog razvoja: rekonstrukcija i uređenje stare škole u Milotskom Brijegu u društveni dom s popratnim sadržajem te popločenje dijela starogradske jezgre u Gračišću. Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Općini Gračišće je dodijeljeno 285 tisuća kuna za rekonstrukciju škole u Milotskom Brijegu, te je već potpisan ugovor o sufinanciranju. Proveden je postupak javne nabave, nakon čega je odabrana tvrtka Vladimir Gortan iz Pazina za izvođača radova. Radovi na školi u Milotskom Brijegu započet će za koji dan.

Načelnik je obavijestio vijećnike da je napravljen projekt za izgradnju dječjeg vrtića, kao i projektna dokumentacija, ishođeni su posebni uvjeti građenja, pribavljena građevinska dozvola koja je postala pravomoćna sredinom lipnja. Dječji vrtić bi se nalazio pokraj Osnovne škole. Krajem godine s projektom dječjeg vrtića bi se išlo kandidirati za sredstva iz EU Fondova. Na sjednici je bilo riječi i o manifestacijama. Na ovogodišnjoj 23. Izložbi vina središnje Istre 28. ožujka sudjelovao je 105 vinara s ukupno 292 uzorka vina  uglavnom  iz Istarske županije, ali i nekolicina vinara iz Primorsko-goranske županije uz tradicionalne goste iz bratske općine Mokronog – Trebelno u Sloveniji i grada Sv. Ivan Zelina, vinari iz baranjskih općina Popovac, Draž i Bilje, a ove godine i po prvi put vinari iz Općine Velika u Požeško – slavonskoj županiji. Širom Gračišća  vino se moglo degustirati u 19 konoba.

Priznanje za trud i zalaganje organizatora Izložbe vina središnje Istre ove je godine dao Župan Istarske županije, Valter Flego kao jedan od glavnih pokrovitelja i na taj način obilježio Izložbu vina kao važan čimbenik doprinosa razvoju vinarstva središnje Istre a zbog broja posjetitelja i medijske popraćenosti manifestacije doprinos u prepoznavanju vrijednosti   središnje Istre kao turističke destinacije. Na smotri "Zasopimo na organić“  15. svibnja sudjelovalo je 50-ak izvođača iz cijele Istarske i Primorsko-goranske županije. Gosti festivala su tradicionalno svake godine sudionici Festivala „Ah te orglice“ iz prijateljske općine Mokronog - Trebelno. Na Vidovi i Festivalu istarskih maneštri od 17. do 19. lipnja bilo je također vrlo veselo.

Obnavljaju se ceste

Ove godine, trodnevno slavlje u čast Sv. Vida započelo je 17. lipnja svečanom sjednicom Općine Gračišće, zatim se nastavilo 18. lipnja 14. Festivalom istarskih maneštri na kojem je sudjelovalo 12 ekipa kuharica i kuhara sa svojim maneštrama, od koji su dvije ekipe bila iz prijateljske općine u Sloveniji, Mokronog – Trebelno, i jedna ekipa iz slovenskog Gračišča. Dan kasnije održana je tradicionalna pučka fešta Vidova. Radilo se i na asfaltiranju i rekonstrukciji nerazvrstanih cesta. Asfaltirana je županijska cesta Jašići – Katun Lindarski, provedena rekonstrukcija županijske ceste Lokvenšćak – Jankovići te izrađen projekt ceste Lovrići - Bažoni – Brežani – Poldrugovci – Matkovići – ŽC5045.

U postupku je izrađivanje dokumentacije za prijavu uređivanja Katinine kuće na natječaj Ministarstva turizma, crkva Majke Božje na placu je u potpunosti uređena, te je poslan zahtjev za isplatu Regione Veneto. Vijećnici Općine Gračišće izglasali su i Odluku o uređenju prometa na području Općine Gračišće kojom će se urediti uvjeti i pravila odvijanja prometa na javno prometnim površinama na području Općine Gračišće te mjere za njihovo provođenje. Na sjednici vijeća izglasana je i Odluka o IV. izmjenama i dopunama Odluke o nerazvrstanim cestama Općine Gračišće te je prihvaćen Izvještaj o prodaji nekretnina u vlasništvu Općine Gračišće.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa