OFFSHORE WORLD CHALLENGE

Preko 50 brodova stiže na porečki turnir u lovu na veliku ribu

0
Organizatori sa županom Valterom Flegom i gradonačelnikom Poreča Edijem Štifanićem
Organizatori sa županom Valterom Flegom i gradonačelnikom Poreča Edijem Štifanićem

Domaćini i organizatori 31. su kolovoza na konferenciji za medije predstavili drugo po redu međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu “Offshore World Challenge – Poreč 2016”. Međunarodni kvalifikacijski turnir u lovu na veliku ribu, održati će se u akvatoriju zapadne Istre od 7. do 10. rujna. Ove godine, uz natjecanje, gosti će imati priliku besplatno uživati u delicijama od tune na dvodnevnom Tunalicious Street Food festivalu 8. i 9. rujna te u koncertu Tonya Cetinskog nakon proglašenja dobitnika 10. rujna na porečkoj Rivi.

U povodu ovogodišnjeg izdanja natjecanja te pod dojmom uspješnog prvog natjecanja Franko Čerin, predsjednik ŠRK Big game 4tuna te organizator i domaćin natjecanja, izjavio je na konferenciji za medije: "Prošlogodišnji odaziv natjecatelja i zainteresiranih promatrača pokazao je potencijal ovoga turnira u razvoju Big game ribolova u Istri. Neupitan je i njegov značaj za produžetak turističke sezone te razvoj popratnih aktivnosti koje taj sport stimulira. Big game je atraktivan sport koji privlači istinske ljubitelje adrenalina iz cijeloga svijeta pa se ove godine možemo pohvaliti porastom prijavljenih ekipa iz inozemstva, a prijave su još uvijek u tijeku. Istra posjeduje sve što je za ovaj sport potrebno – bogatstvo plavoperajnom tunom, popratnu infrastrukturu i ljubazne domaćine, te smatram kako je budućnost Big gamea kod nas obećavajuća. Prošlogodišnji turnir sa svojim popratnim manifestacijama poput Tunalicious Street Food Festivala postavio je visoke kriterije, a uvjeren sam kako ćemo ih ove godine i premašiti.”

Atraktivan sport koji mami turiste i avanturiste u egzotične lokacije kao što su Kostarika, Kolumbija te Bahami svoju budućnost na Jadranu gradi zahvaljujući manifestacijama kao što su Offshore World Challenge, a budućnost je svijetla  zahvaljujući i bogatstvu biološkog resursa atlantske plavoperajne tune, najveće od svih vrsta tuna.

Poreč ima potencijal

Plavoperajna tuna obitava u Jadranskom moru u značajnim količinama, a veliki primjerci tune mogu se uloviti upravo u akvatoriju zapadne obale Istre što potvrđuje i nedavno ulovljena tuna od čak 340 kilograma Ozrena Božića nedaleko od obale Rovinja i Poreča. Uz navedeno te odličan odaziv natjecatelja i dobra pozicija grada Poreča upućuju na veliki potencijal razvitka Poreča i Istre u big game destinaciju Europskog i svjetskog značaja, uz pravu potporu sponzora i državnih institucija. Offshore World Challenge Poreč 2016. održat će se pod pokroviteljstvom Grada Poreča, TZ grada Poreča, Hrvatske turističke zajednice, te uz veliku podršku podršku sponzora kao što su Valamar Riviera, MPG, Lučka uprava Poreč, Wiener osiguranje, Wave, Hotel Pallazzo te sponzora iz susjedne Italije poput Giannija Pesche, Mokarabije te San Benedetta.

Svi su oni prepoznali značaj ovog međunarodnog natjecanja u lovu na veliku ribu te izuzetnu priliku za međunarodnu promociju hrvatske turističke ponude, posebno u postsezoni. Drugo izdanje turnira u Poreč dovesti će više od 50 brodova iz Hrvatske te Italije, Njemačke, Slovenije i ostalih europskih zemalja. "Vjerujem da mnogi, prije održavanja prvog izdanja Offshore World Challenge turnira, nisu bili ni svjesni koja bogatstva krije porečki akvatorij. No, nakon kvalitetnog turnira, velikog otvorenja, odličnog ulova i Tunalicious Street Food festivala, možemo se pohvaliti da smo i ove godine domaćin jednom doista posebnom događaju koji u naš grad dovodi zaljubljenike u avanturizam, ali i nas lokalce upoznaje sa svim bogatstvima kojima raspolažemo," komentirao je gradonačelnik Poreča Edi Štifanić te dodao kako ga veseli što je turnir, bez obzira što je tek druga godina održavanja, dobro prihvaćen među Porečanima i njihovim gostima posebice jer u postsezoni dodatno obogaćuje  ponudu grada i dovodi nešto novo i drugačije te kako vjeruje da gostiju, ali i sportskih uzbuđenja i rekordnih ulova neće nedostajati.

Komentar na utjecaj natjecanja na turizam dao je Nenad Velenik, direktor TZ grada Poreča: „Offshore World Challenge 2016.  je manifestacija koja je već prve godine pokazala da ima potencijal mega eventa, a prema procjeni organizatora ove godine nam predstoji još sadržajnije izdanje s još boljim odazivom natjecatelja. Povezanost glavnim motivom dolaska u Poreč kao i pozicioniranje u posezonu utječe na dodatnu vrijednost samog događanja. Svim učesnicima želimo srdačnu dobrodošlicu u Poreč jer nas upravo Vi upotpunjujete.“ Važnost ovakvih događanja za čitavu Istru naglasio je istarski župan Valter Flego.

Besplatna tuna na rivi

„Veliko mi je zadovoljstvo što se u Istri, drugu godinu za redom, održava međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu Offshore World Challenge – Poreč 2016.. Istra je do sada ugostila brojne vrhunske manifestacije kojim smo potvrdili status dobrog i poželjnog domaćina. Ovakvim manifestacijama obogaćujemo turističke sadržaje i produžujemo sezonu, te ujedno doprinosimo još jačoj promociji Istre. Želja nam je da se ova manifestacija i dogodine održi u Istri, te da posluži kao dobar primjer i motivacija drugima da ponude drugačiji i još kvalitetniji sadržaj kako za goste, tako i za lokalno stanovništvo”, rekao je Flego. Vlatka Ilečić Arklinić, voditeljica razvoja destinacijskih proizvoda Valamar Rivijere, jednog od glavnih organizatora i sponzora nadolazećeg natjecanja, iskoristila je priliku na konferenciji najaviti i ostala popratna događanja.

„Prošlogodišnji je turnir u lovu na veliku ribu bio iznimno uspješan, a vjerujem da ovogodišnji može biti još i bolji. Naime, najatraktivniji dio  događanja - Tunalicious Street Food Festival - zbog prošlogodišnjeg velikog interesa sada traje dva dana pa očekujemo još veći broj ugostitelja koji će na rivi ponuditi svoje tuna specijalitete i to potpuno besplatno“, poručila je. „Također, kako bismo ovom eventu dali još jedan poseban touch uvodimo i jednu novost: Tuna Gourmet Dining u Spinnakeru, gurmanske gala večere na bazi tune, a koje će pripremati kuhari - zvijezde lokalne gastronomske scene, dok će poznati istarski vinari svaki slijed popratiti svojim vrhunskim vinima. Bit će to pravo gastronomsko slavlje i svatko tko se smatra ljubiteljem dobre hrane trebao bi što prije rezervirati svoje mjesto”, kazala je.

Porečani i gosti svoj će kupon za besplatnu tunu na Tunalicious Street Food festivalu moći dobiti na recepcijama svih Valamar objekata te od hostesa koje će ih dijeliti u centru Poreča tijekom dva dana trajanja festivala - 8. i 9. rujna. Natjecanje po međunarodnoj licenci OWC (Offshore World Championship) World Offshore Challenge u organizaciji ŠRK Big game 4tuna iz Pule je ustvari kvalifikacijsko natjecanje za World Offshore Championship 2017. koje se održava sljedećeg proljeća u Queposu na Kostarici. Pobjednička ekipa iz Poreča stječe pravo nastupa na navedenom Svjetskom prvenstvu. Lovi se isključivo tehnikom „ulovi i pusti“ (Catch&Release) kad je riječ o plavoperajnoj tuni, dok se ostala velika riba može izvaditi iz mora sukladno propozicijama natjecanja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa