Pogledajte koji su Istrani dobili EU novac za svoje projekte

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Agencija za plaćanja u poljoprivredi objavila je u rujnu popis dobitnika sredstava koja se isplaćuju preko te agencije, među kojima ima i Istrana. Preko fonda Ipard Obrtu za vinogradarstvo Kozlović iz Buja isplaćeno je oko milijun kuna za opremu za filtriranje, punjenje i etiketiranje. Ukupna vrijednost je investicije je dva milijuna kuna. Ugostiteljskom obrtu Milena iz Višnjana za proizvodnju bakalara isplaćeno je oko 1,7 milijuna za gradnju, rekonsturkciju i opremanje objekata za preradu ribe, rakova i školjkaša. Ukupna vrijednost investicije je 3,4 milijuna.

OPG Giuseppe Lupieri iz Vodnjana dobio je 1,3 milijuna kuna, od ukupne vrijednosti investicije od 2,7 milijuna i to za nasade vinski kultivara i maslina, te opremu za navodnjavanje. Pescamar d.o.o. iz Rovinja dobio je 5,4 milijuna za gradnju, obnovu i opremanje objekata za preradu ribe. Ukupna vrijednost investicije je oko 11 milijuna kuna. Porečkoj Agrolaguni odoboreno je 10 milijuna kuna za obnovu i opremanje postojećih objekata za preradu mlijeka i obradu otpadnih voda, s time da je ukupno ulaganje oko 21 milijun.

S.I.C. d.o.o.-u iz Vabrige isplaćeno je 11 milijuna za gradnju ili obnovu objekata za preradu ribe od ukupne investicije 22,5 milijuna. OPG-u Marka Geržinića iz Vižinade isplaćeno je 240 tisuća kuna za ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju, od ukupne investicije 437 tisuća kuna. Stancija St. Antonio iz Vodnjana dobila je 1,1 milijuna za laboratorij za analizu maslinovog ulja, od ukupne vrijednosti projekta u iznosu od 2,2 milijuna. Obrt vina Cattunar iz Brtonigle dobio je 1,3 milijuna za opremu za grožđe i vino (ukupno ulaganje je otprilike dvostruko), a Obrt uljara Agro Millo iz Buja 1,3 milijuna za preradu maslina i opremu za otpadne vode (ukupna vrijednost također dvostruka). Cerot d.o.o. iz Tinjana dobio je 315 tisuća za turističke objekte, a OPG Marinela Merklin iz Cerovlja oko 557 tisuća za istu svrhu, pri čemu je ukupno ulaganje dvostruko. Za razvoj turizma ranč Barba Tone dobio je 257 tisuća, Petar Brajković iz Buići 514 tisuća, a obrt Rici iz Loborike 449 tisuća. Za ove a i iduće korisnike ukupna vrijednost ulaganja je dvostruka.

Slijedeći korisnici dobili su sredstva za turističke projekte. Weber Turist iz Medulina 480 tisuća, Denis Ivošević iz Novigrada 487 tisuća, Lenko Uravić iz Vinkurana 561 tisuću, isto toliko Edi Piljan iz Pule. Dalibor Pjević iz Labina dobio je 522 tisuće, Mladen Kancelar iz Barbana 455 tisuća, OPG Antonijo Tireli iz Kršana oko 562 tisuće. Isto toliko Mauricio Mišan iz Bokordići. Marko Radola iz Barbana dobio je 568 tisuća, a Tomislav Rubinić iz Labina 550 tisuća. Obrt Major iz Marasi dobio je 355 tisuća. Karlo Soldatić iz Pule dobio je 568 tisuća, Ivan Vretenar iz Pule 545 tisuća, a Mladen Brnić iz Pule 549 tisuća. Obrtu Guranis iz Vodnjana dodijeljeno je 178 tisuća, a Sol Navitasu iz Labina za korištenje obnovljivih izvora energije oko milijuna kuna. Za istu svrhu Energo Solu iz Labina dano je dva milijuna.

Za obnovu turističkih kapaciteta sredstva su dobili: Apartmani Dizdar iz Medulina (565 tisuća), Sandra Floričić iz Pule (565 tisuća), OPG Fiore Macinić Poreč (476 tisuća), Vila Perini Poreč (565 tisuća), Sol Anima Tinjan (546 tisuća), OPG Milocani Isabella (418 tisuća), Alen Lazarić iz Potpićna (128 tisuća), Vladimir Sladonja iz Poreča (559 tisuća), Moreno Živolić iz Svetvičenta (565 tisuća), Meri Vidulin iz Rovinja (498 tisuća), Tea Golja iz Fažane (497 tisuća), OPG Doriana Fabić iz Poreča (565 tisuća).

Među dobitnicima su i jedinice lokalne samouprave, za projekte o kojima se manje više već izvještavalo na sjednicama vijeća. Grad Pazin je za kanalizaciju dobio 2,6 milijuna, Općina Sv. Lovreč za ceste 352 tisuće, također za ceste Općina Kršan 1,6 milijuna, a Općina Cerovlje 670 tisuća. Općina Lupoglav za otpadne vode 911 tisuća, a Općina Gračišće za ceste 1,2 milijuna. Također za ceste Tinjan je dobio 2,1 milijun. Općina Tar Vabriga za ceste je dobila 1,5 milijuna, Grad Vodnjan 2,6 milijuna, a Općina Cerovlje 860 tisuća. Oprtalju je dodijeljeno 1,9, Barbanu 1,4, a Sv. Petru u Šumi 2,6 milijuna. Grožnjan je za kanalizaciju dobio 3,7 milijuna a Bale dva milijuna. Sv. Nedelja dobila je 2,2 milijuna za ceste a Grad Novigrad za kanalizaciju 2,6 milijuna. Marčana je za ceste dobila 2,3 milijuna. LAG istočne Istre dobio je 796 tisuća, LAG središnje Istre 831 tisuću a južne Istre 698 tisuća.

Izvan Iparda, potporu za ulaganje u fizičku imovinu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva dobio je OPG Deana Šestana iz Lupoglava i to 129 tisuća kuna za poboljšanje učinkovitosti korištenja gnojiva. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa