U listopadu izložba o filantropiji: A što možeš ti učiniti?

0
Andrej Bader, Helga Možé Glavan, Boris Miletić i Darko Komšo
Andrej Bader, Helga Možé Glavan, Boris Miletić i Darko Komšo

Izložba o filantropiji „#filantropija…?“ koja će se održati tijekom listopada u Muzejsko galerijskom prostoru Sveta srca u Puli najavljena je 22. rujna u Gradskoj palači u Puli. „U današnje je vrijeme više nego ikad potrebno o toj temi govoriti i djelovati i veseli me što se veliki broj institucija i ustanova uključilo i povezalo kako bi se realizirala ova plemenita ideja koja potiče dobročinstvo i koja će sve ponovno podsjetiti kako čovjeku biti prijatelj“ kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić te dodao kako će Grad Pula uvijek biti otvoren za projekte poput ovog.

O izložbi koju organizira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji s Gradom Pula i Arheološkim muzejom Istre, govorila je upraviteljica Helga Možé Glavan. „Riječ je o velikoj izložbi o filantropiji kojoj je cilj upravo potaknuti sve nas na dobročinstvo, da vidimo što mi sami možemo napraviti. Na izložbi ćemo prikazati cijeli jedan niz ljudi filantropa od antike pa sve do danas. Izložba će biti interaktivnog karaktera, te će zahtijevati interakciju posjetitelja, da bi njezini rezultati bili obznanjeni na samom kraju izložbe“, kazala je.

Osnovni cilj, ove dvojezične izložbe koja će bit otvorena 2. listopada,  je osvijestiti građane o važnosti filantropije i dobročinstva te ih potaknuti na isto u svojoj zajednici. Stoga će se kroz cijelu izložbu provlačiti pitanje: A što možeš ti učiniti? S obzirom da je izložba višeslojna, sastojat će se od dvije glavne komponente: jedan će dio biti posvećen povijesti filantropije u Istri (sa pregledom filantropa iz doba antike do 1. Svjetskog rata), dok će drugi dio tematizirati suvremenu filantropiju (današnjicu) na ovim područjima. 

Autor i urednik izložbe Andrej Bader istaknuo je kako Istra ima civilizacijski i kulturni privilegij već samim time što je prvi  filantrop zabilježen već u 2. stoljeću. „Kroz vijek pa sve do današnjih dana vidi se jedan istančani senzibilitet Istrana prema dobročinstvu. Svima njima i drugima na ovaj način dat ćemo jedan ljudski, civilizacijski omaž“ kazao je Bader. Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo istaknuo je kako će izložba natjerati građane da preispitaju sami sebe i svoje odnose prema drugima, a podsjetit će na sve dobročinitelje koji su zadužili našu zajednicu.

Da su građani Istre vrlo senzibilni i rado se odazivaju humanitarnim akcijama istaknula je  ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić, dok je Igor Loparić iz humanitarne Udruge „Naš san njihov osmijeh“ naveo kako će izložba biti dobar primjer volonterima i onima koji će to tek postati.

Dio izložbe bit će i interaktivna karta za turiste koju će uskoro Turistička zajednica i predstaviti. Mozaik „Beskonačni put k ljubavi“ pak bit će poklonjen Odjelu pedijatrije Opće bolnice Pula, kao i crtež humanitarne zabave za Školu za odgoj i obrazovanje, Pula. Za dio interaktivnog dijela izložbe pobrinut će se i Visualia, s mnoštvom iznenađenja i zanimljivosti, a posebno veseli što će u velikom dijelu izložba biti prilagođena djeci. Ova izložba sastavni je dio projekta Filantropski fond: „Zajedno za zajednicu“ financiranog iz Tematskog fonda Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva: „Demokratizacija i razvoj civilnog društva 2.0.“. Ulaz na izložbu bit će besplatan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa