Župan Flego na konferenciji europskih regija i gradova

0
S konferencije u Salzburgu
S konferencije u Salzburgu

Istarski župan Valter Flego 25. i 26. rujna sudjeluje na 12. Konferenciji europskih regija i gradova, u Salzburgu. Središnja tema konferencije je „Održivost u regijama i gradovima Europe“, odnosno aktualna pitanja o održivoj integraciji, održivom upravljanju vodom i tlom, kao i očuvanju kulturne i povijesne baštine.

Godišnja konferencija europskih regija i gradova, u organizaciji  Instituta regija Europe (IRE), okuplja oko 300 predstavnika političkog i poslovnog sektora iz različitih europskih regija. Župan Flego ocijenio je konferenciju vrlo konstruktivnom, posebice glede pitanja od zajedničkog interesa, poput integracije imigranata u Europi. „Izazovi koji su danas pred Europskom unijom od njezinih članica traže još veću sinergiju i jaču suradnju, što je upravo cilj Konferencije europskih regija i gradova“, naglasio je župan Flego.

Od značaja je, smatra župan Flego, i tema kulturne baštine, čijim se očuvanjem doprinosi promicanju održivog turizma. Institut regija Europe (IRE) je platforma za općine, regije i poduzetnike iz cijele Europe, čiji je cilj naglasiti rastuću važnost regija i općina u europskoj politici i gospodarskom razvoju. Sjedište IRE-a je u Salzburgu (Austrija), a osnovan je 10. prosinca 2004. godine. Istarska županija jedna je od regija suosnivača. Putem svojih aktivnosti i inicijativa IRE podržava decentralizaciju i regionalizaciju te osigurava ekspertizu za jačanje odgovarajućih procesa.

Uz promicanje i proučavanje regionalizma, cilj IRE-a je umrežavanje različitih regija, gradova, znanstvenih i ekonomskih institucija iz čitave Europe. U ovoj nepristranoj mreži neprofitnog karaktera sudjeluje više od 125 regija, gradova i općina iz 20 europskih zemalja. Istarska županija aktivno sudjeluje u godišnjim konferencijama, brojnim seminarima i radnim sastancima IRE-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa