Rovinj odaje počast poljskom grofu, bivšem vlasniku otoka Sv. Katarina

0
Poljski konzul s domaćinima
Poljski konzul s domaćinima

Navršilo se 170 godina od rođenja i 90 godina od smrti nekadašnjeg vlasnika otoka Sveta Katarina, velikog kolekcionara umjetnina, političkog pisca i malteškog viteza, Poljaka grofa Ignacyja Korwina Milewskog. Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu pripremilo je dvodnevni program obilježavanja te obljetnice.

S obzirom da je grof Milewski od 1899. godine bio vlasnik otoka Sveta Katarina koji je, kao i brod, kupio od  nadvojvode Karla Habsburškog  i da je tu proveo posljednje godine svoga života, kao i to daje sahranjen na rovinjskom gradskom groblju, logično je da se život i djelo Milewskog obilježi u Rovinju koji je tako volio. Stoga je u Rovinj stiglo brojno poljsko izaslanstvo na čelu sa poljskim konzulom u RH Januszom Taterom koji je 25. rujna održao konferenciju za medije kako bi javnost upoznao sa programom obilježavanja ove obljetnice. Novinarima su se ovom prigodom obratili konzul Tatera, kustosica Narodnog muzeja  Poljske u Varšavi Renata Higesberger i kustosica rovinjskog Zavičajnog muzeja Tajana Ujčić.

"Poljsku i Hrvatsku veže bogata povijest i prijateljstvo pa nije čudno što su mnogi Poljaci  još prije stotinu i više godina dolazili na Jadran i tu ostali i ostavili traga u mnogim građevinama. Nije slučajnost da više od milijun poljskih turista ljetuje na jadranskoj obali. Jedan od velikih zaljubljenika u Jadran i njegovu obalu bio je grof Milewski koji je čak kupio otok Sveta Katarina pokraj Rovinja, uredio ga, oplemenio i na njemu izgradio svoju vilu u koju je prenio kolekciju od preko200 slika najpoznatijih poljskih slikara s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća", rekao je konzul Tatera. U svom obraćanju izrazio je  veliku zahvalnost Gradu Rovinju, Zavičajnom muzeju i Maistri na pomoći u organizaciji obilježavanja 90. godišnjice smrt Milewskog.

Kustosica Narodnog muzeja Poljske Renata Higerberger podsjetila je da se grof Milewski školovao u Parizu i Minhenu, gdje je završio Likovnu akademiju, ali kako nije imao slikarskog talenta postao je veliki kolekcionar slika poljskih slikara, od kojih je mnoge i poznavao i bio im mecena. Tako je nastala jedna od najvećih privatnih  zbirki slika u Poljskoj, od kojih će 21 kopija biti izložena u dvorcu na Katarini.

Obilježavanje obljetnica grofa Milewskog započet će u utorak 27. rujna u13 sati otkrivanjem obnovljenog nadgrobnog spomenika nekadašnjem vlasniku Katarine, kao i svečanim otkrivanjem spomen-ploče na otoku istog dana u 17 sati. Navečer će, sa početkom u 19 sati u dvorcu biti održan jazz koncert Kvarteta Mariusza Bogdanovicza iz Varšave.

Iz programa drugog dana, 28. rujna, izdvajamo prezentaciju arhivskih poštanskih razglednica na temu Rovinj i otok Sveta Katarina koju je pripremila kustosica Tajana Ujčić. Stare razglednice su izložene u holu gradske palače i u hotelu na otoku. Od 11 do 13 sati  bit će održan znanstveno-popularni skup na temu «Život i djelovanje grofa Ignacyja Korwin-Milewskog».

U povodu ovog događaja poljski organizatori su tiskali i knjižicu na poljskom i hrvatskom sa nizom tekstova i fotografija o Milewskom. Očekuje se da će ovim dvodnevnim manifestacijama prisustvovati najviši predstavnici Poljskog veleposlanstva u Zagrebu, lideri poljske dijaspore u Hrvatskoj i predstavnici grada domaćina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa