Hodanje na visini najveća atrakcija vinkuranskog festivala

0
S prvog QUOR festivala u vinkuranskom kamenolomu
S prvog QUOR festivala u vinkuranskom kamenolomu

U organizaciji ljubljanske udruge Balansa slackline 24. rujna 2016. godine, uspješno je realiziran prvi međunarodni QUOR festival, kojemu se odazvalo više od 200 sudionika s područja bivše Jugoslavije, Austrije, Njemačke i Italije. Najveća atrakcija za sudionike kao i za goste ovog festivala bio je highline, hodanje po gurtni (traka) na visini, pod vodstvom udruge Balansa slackline. U središnjem programu festivala, koji je započeo već u jutarnjim satima, održavale su se radionice highline-a, slackline-a, akro joge, plesa na svili, žongliranja, te sessioni acro yoge, yoge, poi discipline, hula hoop, žongliranje za djecu i Tai Chi.

Radionice slackline-a i highline-a održalo je društvo Balansa slackline, radionice akro joge Drink The Wild Air iz Ljubljane, koje je jedno od najiskusnijih na području bivše Jugoslavije, radionicu svile održala je fantastična Dana Auguštin koja se profesionalno bavi ovom aktivnošću već dugi niz godina, dok je radionicu žongliranja vodila Irena Boljunčić Gracin.Kraće radionice poi-a i hula hoop-a vodile su riječanke iz udruge Red Rays, joga sessions bio je pod vodstvom Karle Oblak, uspješnom ljubljanskom trijatlonskom natjecateljicom koja također ima korijene u Istri (Kanfanar).

Došli na ideju nakon penjačkog vikenda

Tai Chi radionicu vodio je Mauro Lugano, argentinski profesionalni terapeutist (Reiki, Shiatsu) i maser koji se ovim disciplinama profesionalno bavi duži niz godina, a zadnje dvije godine proveo je u Ljubljani. Sessioni aero joge jam i joge, hula hoopa, poia, thai chija i žongliranja za djecu su trajali sat i pol i bili su besplatni, dok su radionice slacklinea i highlinea, aero joge, žongliranja i plesa na svili stajale 50 kuna. Dvije radionice su koštale 80, dok su tri koštale 100 kuna. Roberta Paljar iz Balanse rekla je kako se ideja za QUOR Festival razvila nakon jednog penjačkog i highline vikenda u vinkuranskom kamenolomu Cave Romanae, prilikom kojeg su snimali i kratak dokumentarni film o udruzi Balansa slackline.

"Kompletan kamenolom ima ogromni skriveni potencijal te smo, oduševljeni prirodnom ljepotom lokacije, željeli predstaviti kamenolom putem aktivnosti koje se mogu izvoditi u takvom prostoru, a kojima se i mi sami bavimo. QUOR Festival je kulturno-sportsko događanje koje se ove godine održava po prvi puta, a želja nam je da ne bude i zadnji! Sljedećih godina voljeli bi festivalu proširiti kulturan sadržaj uz već postojeći sportski. Cilj festivala je gostima te ljudima iz Istre, Pule i okolice približiti suvremene oblike kretanja kao što su slackline, akro joga, aerial silk (svila) i žongliranje. Smatramo da su ovakve aktivnosti potrebne čovjekovom tijelu i umu, te da ih je predivno izvoditi na lokacijama poput kamenoloma Cave Romanae u Vinkuranu. Također, festival ovakvog tipa je jedinstven pošto na području Republike Hrvatske još nikada nije bio izveden", rekla je Paljar, koja je kao apsolventica grafičkog dizajna i fotografije za ovu prigodu u idealnom labirintu kamenih blokova izložila i vlastite eksperimentalne fotografije, objedinjene pod nazivom "Human ex future".

Usklađivanje nespojivog

"Izložba se sastoji od apstraktnih fotografija, a fotografirala sam svjetlost uz dvostruku ekspoziciju. U fotografijama su uključeni elementi prirode i okoline koja okružuje čovjeka. Željela sam pokazati kako se dva, naizgled nespojiva elementa, mogu uskladiti. Također, zahvalila bih se svim volonterima, izvođačima i onima koji su ove godine radili na festivalu pro-bono, a bez kojih festival ne bi postojao. Snagu i volju za QUOR Festival udružili smo sa partnerima festivala Medulin Craft Beer i pulskim poduzećem Shanti Sirova Hrana, budući da smo željeli predstaviti i drugu stranu alternativnog provođenja vremena, pošto oboje nude nešto drugačije, kao što je to uostalom cjelokupan program QUOR Festivala. Tim QUOR Festivala posebno bi se zahvalio Općini Medulin i Turističkoj Zajednici Općine Medulin bez kojih QUOR Festival ne bi bilo moguće ostvariti", zaključila je Paljar.

Posjetitelji su na festival mogli ući uz kupnju ulaznice od 20 kuna, a u ponudi su bile zanimljive kombinacije sirove hrane simpatičnih vlasnica "Shanti"-ja , dok je za piće bio zadužen organizator Craft beer festivala. Dobru atmosferu tijekom cijelog dana održavali su i razni izvođači, a navečer se uz tri DJ-a zabava nastavila do kasno u noć. Festival su financijski potpomogli Općina Medulin i turistička zajednica Općine Medulin. (Tekst i foto: Mario Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa