Mali radioamateri tražili skrivene odašiljače i izađivali žičane antene

0
Najmlađi su uživali u radu s radio opremom
Najmlađi su uživali u radu s radio opremom

Radioklub „Pazin“ u suradnji s Hrvatskim radioamaterskim savezom od 23. do 25. rujna prvi je put organizirao kamp za mlade iz cijele Hrvatske pod nazivom "Pazinski radioamaterski vikend za djecu i mlade 2016". Polaznici kampa bili su uglavnom mladi viših razreda osnovne škole koji žele upoznati radioamaterizam i tehničku kulturu te oni koji već imaju iskustvo, ali žele proširiti svoje znanje.

U kampu je sudjelovalo deset mladih polaznika iz Pazina i Zadra koji su pod vodstvom mentora kroz tri dana općenito upoznali radioamaterski svijet, a detaljnije su obradili dvije teme: radiooperator i amaterska radiogoniometrija. U području amaterske radiogoniometrije učenici su s mentorom i samostalno isprobali traženje skrivenih odašiljača pomoću karte, kompasa i prijemnika, dok su u sklopu području radiooperatora izradili dvije žičane antene te napravili nekoliko radio veza.

Predavanja i prezentacije održavale su se u prostorijama Radiokluba „Pazin“ i Društvenog Centra „Veli Jože“ Pazin, dok su praktični dio polaznici odrađivali na terenima u Tićanu i Bertošima. Po završetku polaznici su pristupili ispitu znanja, nakon čega su im svečano uručene diplome za uspješno sudjelovanje u kampu.

Osim predavanja i radionica učenicima su organizirani i zabavni sadržaji poput kvizova, računalnih igraonica, tjelovježbe, razgledavanja starog dijela grada Pazina i projekcija radioamaterskih filmova s raznih ekspedicija i događanja kako bi im održali koncentraciju za učenje i rad. Učenici su s kampa otišli puni pozitivnih dojmova, što organizatorima daje dodatan poticaj za organizaciju ovakvog i sličnih događaja u budućnosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa