Ženska lica u kamenu nazvana po medulinskim naseljima

0
Sudionici kolonije sa svojim domaćinima
Sudionici kolonije sa svojim domaćinima

U dvorištu tvrtke Med Eko Servis 27. rujna održano je predstavljanje skulptura nastalih na kiparskoj koloniji Umjetničke udruge Cavae Romanae. Ovogodišnja ljetna kolonija obuhvatila je kiparska umijeća trojice autora: Boruta Skoka i Tihomira Hodaka iz Pule te Mihovila Božinovića iz Splita pod vodstvom predsjednika udruge Erosa Čakića.

Odabrana tema ove godine su ženska lica u kamenu koja bi trebala krasiti kružni tok na križanju Medulin-Pomer-Pula. Ideja o ženskim licima proizašla je iz same udruge, kao i ideja da se svakoj skulpturi dodjeli ime sukladno naseljima na području općine Medulin.

Kiparska kolonija Cavae Romanae 2016., u organizaciji Umjetničke udruge Cavae Romanae održana je s dogovorenom temom ženskih lica u kamenu na tri skulpture, uz financijsku potporu i pokroviteljstvo Općine Medulin te Ministarstva kulture. Ministarstvo kulture odobrilo je za tu namjenu bespovratna sredstva u iznosu od deset tisuća kuna, a sredstva su dodijeljena kroz prijavu Općine Medulin na Javni poziv Ministarstva kulture za sufinanciranje javnih potreba u kulturi u 2016. godini.

Općina Medulin je iz proračuna za 2016. godinu za istu namjenu izdvojila 15 tisuća kuna. Kamen za izradu skulptura donacija je tvrtke Kamen Pazin, dok je prostor za održavanje kolonije osigurala tvrtka Med Eko Servis.

Kolonija Cavae Romanae počela je djelovati 1992. godine, u vinkuranskom kamenolomu Cavae Romanae, a kroz koloniju je do danas napravljeno preko 150 skulptura koje se nalaze na području Istre i Hrvatske, od kojih 60-ak na području općine Medulin. Predsjednik udruge Eros Čakić želju za uključivanjem mlađih kipara koji bi nastavili tradiciju kolonije, čiji je idejni začetnik osnivač i dugogodišnji predsjednik udruge Šime Vidulina, ove je godine pretočio u stvarnost. Napomenuo je da će u tom smjeru udruga i kolonija djelovati i u budućnosti, a već iduće godine, najavio je koloniju s novim idejama i novim umjetnicima koji će odabranoj temi dati svoju svježu, drugačiju interpretaciju.

Ovogodišnji sudionici kolonije u realizaciju svojih skulptura uložili su više od devet sati dnevnog rada kroz desetak dana, što su pojasnili na današnjem predstavljanju radova te su skromno slušali pohvale predstavnika Općine i predsjednika udruge Cavae Romanae, gospodina Erosa Čakića. Kiparska je kolonija Cavae Romanae 2016. ovim predstavljanjem rezultata zatvorena, a postavljanje izrađenih skulptura – ženskih lica u kamenu, očekuje se u što skorijem roku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa