U Istarskoj razvojnoj agenciji konferencija projekta Bluetech

0
S konferencije projekta Bluetech (foto: Regional Express)
S konferencije projekta Bluetech (foto: Regional Express)

U organizaciji Istarske razvojne agencije - IDA u prostorijama IDA-e 21. listopada održana je završna konferencija projekta BLUETECH. Na konferenciji je uz direktora Istarske razvojne agencije dr.sc. Borisa Sabattija prisustvovao istarski župan mr.sc. Valter Flego, predsjednik skupštine regije Veneto Roberto Ciambetti, glavni tajnik komore Veneto Gian Angelo Bellati te ostali predstavnici projektnih partnera iz talijanskh regija Friuli Venezia Giulia i Marche, te predstavnici Bosne i Hercegovine iz regionalne razvojne agencije iz Zenice.

Talijanski predstavnici prezentirali su  rezultate projekta BLUETECH te studiju izvodljivosti koja je izrađena iz projekta o mogućnostima razvoja makroregionalnog klastera zelenih tehnologija unutar sektora brodogradnje u području jadransko-jonske regije. Projekt BLUETECH vrijedan je 521.600,00 eura, a udio Istarske razvojne agencije iznosi 86.000 eura. Projekt BLUETECH  nastavak je ranijih projekata u kojima je sudjelovala IDA. Među njima je Cluster Club, projekt koji je za glavni cilj imao poboljšanje mogućnosti razvoja inovacija u teritorijalnim i proizvodnim sustavima putem prekogranične suradnje i istraživanja tržišta te ojačati sustav klastera različitih sektora, a posebice pomorskog sektora. U sklopu Cluster Club IDA je renovirala i opremila dio zgrade u kojoj se nalazi Tehnološki inkubator.

Tu je i Smart Inno projekt imao za glavni cilj poboljšanje i povećanje inovacijskog potencijala Jadranskih regija kroz povezivanje institucija s obje strane Jadrana, kroz razvoj strategija pametnih specijalizacija, osnivanje Jadranske prekogranične mreže poslovnih anđela te implementaciju platforme za umrežavanje, monitoring i promociju inovacijskih malih i srednjih poduzeća. U sklopu  projekta SMART INNO IDA je u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Pula osnovala Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola na području Istarske  županije. AdriMob projekt imao je pak za glavni cilj podršku razvoju održivog sustava transporta duž cijele Jadranske obale.

Glavni cilj projekta je razvoj makroregionalnog klastera zelenih tehnologija unutar sektora brodogradnje u području jadransko-jonske regije prateći ciljeve utvrđene temom ''Plavih tehnologija'' unutar prvog stupa dugoročne EU strategije ''Plavog rasta'' te EUSAIR strategije kroz provedbu studije izvodljivosti, stvaranje platforme za umrežavanje ciljnih dionika, konzultacije s istima te promociju na teritoriju jadransko-jonske regije. Na konferenciji je bilo govora i o budućem natječaju Programa prekogranične suradnje INTERREG V- A Italija – Hrvatska 2014. – 2020.,  mogućnostima suradnje Istarske županije, jedinica lokalne samouprave te malih i srednjih poduzetnika s obje strane granice.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa