Mlada Žminjanka

Sretna sam što studiram, bez pomoći to ne bih nikako uspjela

0
Roberta Ujčić (foto: 24sata)
Roberta Ujčić (foto: 24sata)

"Stipendiju sam dobila mjesec dana nakon što sam se već upisala na fakultet. Bez nje bih vjerojatno morala prekinuti školovanje", rekla je Roberta Ujčić (24) za 24sata. Mladu bi Žminjanku na to natjerala loša materijalna situacija. Zahvaljujući humanitarnoj akciji Korak u život i Rotary klubu koji ju je pokrenuo još 2008. godine, Roberta je danas korak bliže do ostvarenja svojih snova. Trenutačno je na četvrtoj godini Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu, smjer matematika i informatika.

Studentica je do 10. godine živjela samo s majkom. Nakon teške bolesti mama je preminula, a Roberta je nastavila živjeti kod rodbine koja se ponudila da će brinuti o njoj. Završila je Klasičnu gimnaziju u Pazinu i bila odlična učenica. Oduvijek ju je zanimala matematika. Na kraju je uspjela upisati fakultet u Zagrebu. Ubrzo se javila na natječaj za stipendiju. Kao što su tražili, poslala je iskreno pismo u kojemu je objasnila svoju životnu situaciju. Kasnije je odabrana zajedno s još mnogim mladima kao dobitnica stipendije. Roberta je tako pet godina dobivala 1.600 kuna mjesečno.

"Sretna sam što studiram baš ono što volim i što uopće studiram. Obrazovanje je danas najbitnije i teško se bez njega može uspjeti. Zato smatram da je i kurikularna reforma važna. U našem je školstvu puno toga zastarjelo. U klasičnoj gimnaziji smo puno toga morali naučiti napamet i popamtiti puno podataka, a kasnije se većina stvari zaboravi. Djecu bi ipak trebalo naučiti da sami donose zaključke i razmišljaju svojom glavom. Mislim da bi se u tome moglo uspjeti kurikularnom reformom", rekla je Roberta za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa