Jakovčić: Istru i Pulu uključiti u Transeuropsku prometnu mrežu

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu upozorio je na svojevrsnu prometnu izolaciju Istre i grada Pule, navodi se u priopćenju od 26. listopada. Željeznička mreža u Istri nema izravan kontakt s ostatkom hrvatske željezničke mreže. To predstavlja ograničenje bržem gospodarskom razvoju Istre, upozorio je Jakovčić. Predložio je širenje Transeuropske prometne mreže na Istru što bi uključivalo izgradnju nekoliko desetaka kilometara moderne pruge.

“ Želim ukazati na potrebu širenja Transeuropske prometne mreže (TEN-T). Širenje te mreže za nekoliko desetaka kilometara riješilo bi višegodišnje goruće probleme nekih europskih gradova i regija. Istarski poluotok i grad Pula, kada je riječ o željeznici, u svojevrsnoj su prometnoj izolaciji. Istarske željeznice odsječene su od ostatka hrvatske željezničke mreže“, rekao je Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-IDS).

„To je veliki problem za građane i gospodarstvo Istre. Dovršen je projekt izgradnje pomorskog putničkog terminala u Puli koji bi, uz adekvatnu željezničku infrastrukturu, pružio izvrsne uvjete za intermodalni prijevoz. Potrebno je izgraditi osamdesetak kilometara pruge. Stoga se zalažem za širenje TEN-T mreže prema Istri. Time bi cijeli sjeverni Jadran bio uključen u najvažnije europske prometne koridore”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa