Jakovčić za širu upotrebu maslinova ulja u prehrani
Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 27. listopada ukazao je na štetnost transmasnih kiselina po zdravlje ljudi. Te kiseline, koje se obilno koriste u proizvodnji jeftinijih namirnica, povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, neplodnosti, Alzheimerove bolesti, dijabetesa i pretilosti za potrošače.
Pored ograničavanja udjela transmasnih kiselina u prehrambenim proizvodima Jakovčić je, kao alternativu, pozvao Europsku komisiju da adekvatnim mjerama potakne širu upotrebu maslinova ulja u prehrani.
“Znanost je egzaktno dokazala da su transmasne kiseline opasne po zdravlje ljudi. Na žalost, te kiseline posebno ugrožavaju mlade koji, konzumiranjem takozvane brze hrane, u svoj organizam unose velike količine transmasnih kiselina. Znanost jasno upozorava na njihovu štetnost, no tržište ima svoju logiku. Transmasne kiseline su jeftine, a hranu čine ukusnijom“, rekao je Jakovčić (ALDE-IDS).
„Mi ipak moramo ukazivati na njihovu štetnost po zdravlje i tražiti zamjenu za njih u proizvodnji hrane. Jedna od alternativa je palmino ulje, no masovna proizvodnja tog ulja šteti okolišu. Predlažem stoga da dodatnim ulaganjima potaknemo veće korištenje maslinova ulja u prehrani. Maslinovo ulje je vrlo zdravo i proizvodi se u mnogim europskim regijama. Pozivam Europsku komisiju da adekvatnim mjerama potakne širu upotrebu maslinova ulja u prehrani”, zaključio je.