Župan Flego na proslavi obljetnice kastavske Čitalnice

0
Valter Flego (lijevo) na skupu u Kastvu
Valter Flego (lijevo) na skupu u Kastvu

Čitalnica u Kastvu, prva hrvatska čitaonica u Istri slavi 150. obljetnicu, a tim je povodom 27. listopada u prostoru gradske vijećnice u Kastvu,  održan međunarodni Znanstveni skup, kojem je, uz brojne uzvanike, sudjelovao i istarski župan Valter Flego. Na otvorenju uzvanike je prvi pozdravio predsjednik Organizacijskog odbora, gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović zahvalivši svima koji su sudjelovali i pomogli organizaciju vrijednog znanstvenog skupa. Posebno je zahvalio Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, kao i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Čestitajući visoku obljetnicu, župan Flego podsjetio je na djelatnost Kastavske čitalnice u doba narodnog preporoda koji je započeo u Hrvatskoj još 1830-ih godina. „Prije 150 godina Čitalnica je uputila snažnu poruku o ravnopravnosti svih ljudi koji žive na području Istre i Kvarnera, što se najbolje očituje kroz krilaticu „Složimo se“. Bio je to poziv da se zajedničkim snagama obrani jezični i kulturni identitet Hrvata iz ovih krajeva“, kazao je župan Flego dodajući kako je poruka zajedništva i danas itekako aktualna.

Župan Zlatko Komadina rekao je da je prostor Primorsko-goranske županije dao puno toga za kulturno i povijesnu baštinu Hrvatske, od korijena hrvatske pismenosti kroz Bašćansku ploču do hrvatskoga zakonodavstva kroz Vinodolski zakon. Svi sudionici Znanstvenog skupa upisali su se u Knjigu počasnih gostiju. Kastavska čitalnica, osnovana 1866. godine, prva je ustanova u Istri koja je odigrala bitnu ulogu u poticanju i širenju domaće. Izrasla je u tijeku narodnog preporoda u austrijskoj pokrajini Istri s kvarnerskim otocima.

Objedinjujući edukativnu, kulturno-prosvjetnu i političku djelatnost, odigrala je bitnu ulogu u društveno-političkom životu Kastavštine i Istre. U Kastavštini je utjecala na osnivanje niza kulturno-prosvjetnih društava, u Istri i primorju označila je početak čitaoničkoga vala, koji ubrzo prerasta u suradnju i gostovanja. Kastavski su čitaoničari participirali i pri objavljivanju hrvatskih novina «Naša sloga» u Trstu 1870. godine, tada jedinog istarskog lista na hrvatskom jeziku.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa