Državna revizija o Općini Brtonigla

Premašili iznos za plaće, sporne subvencije, ponavljali nepravilnosti

0
Načelnik Doriano Labinjan i Ingrid Palman iz Razvojne agencije (foto: Glas Istre)
Načelnik Doriano Labinjan i Ingrid Palman iz Razvojne agencije (foto: Glas Istre)

Premašeni iznosi za plaće te sporne isplate Razvojnoj agenciji Brtonigle neki su razloga uvjetnog mišljenja koje je Državna revizija dala Općini Brtonigla u izvješću od rujna 2016. godine.

Prema navodima revizije, sljedeće su činjenice utjecale na izražavanje uvjetnog mišljenja: revizijom obavljenom za 2008. utvrđene nepravilnosti koje se odnose na obavljanje godišnjeg popisa imovine i obveza te povjeravanje pojedinih komunalnih djelatnosti ponovljene su u 2015.

Također, plan razvojnih programa nije donesen. U financijskim izvještajima nisu iskazani izvanbilančni zapisi u iznosu 126.023 kn. Općina nije obavila sveobuhvatan i cjelovit popis imovine i obveza na dan 31. prosinca 2015. Popisom nisu obuhvaćena potraživanja u iznosu 249.818 kn, a popisne liste ne sadrže podatke o dugotrajnoj imovini koji su trebali biti utvrđeni popisom, nego podatke o imovini iz analitičke evidencije dugotrajne imovine.

Revizori ističu da je dozvoljena masa sredstava za isplatu plaća iznosila 1.341.201 kn, a masa sredstava za plaće isplaćena u 2015. bila je 1.585.174 kn, odnosno 243.973 kn više. Komunalne djelatnosti koje se odnose na dio usluga održavanja nerazvrstanih cesta i javnih površina za koje su ostvareni rashodi u iznosu 83.042 kn su povjerene pravnim i fizičkim osobama izravnim ugovaranjem, a javni natječaji nisu provedeni, odnosno ponude nisu prikupljane, ističu revizori.

Zahtjevi Agencije veći od iznosa u prilozima

Subvencije u iznosu 370.767 kn dane su Agenciji čiji je osnivač Općina za isplatu plaće i druge materijalne troškove. U pojedinim slučajevima iznosi na zahtjevima za doznaku sredstava veći su od iznosa na prilozima (prilozi uz zahtjeve-obračuni plaća), a Agenciji su doznačena sredstva u visini iznosa na zahtjevu, navode revizori obrazlažući razloge uvjetnog mišljenja.

Rashodi za subvencije ostvareni u iznosu 600.503 kn se odnose na subvencije dane trgovačkom društvu u javnom sektoru u iznosu 370.767 kn te subvencije poljoprivrednicima i obrtnicima u iznosu 229.736,00 kn. Subvencije trgovačkom društvu u javnom sektoru u iznosu 370.767 kn odnose se na prijenose sredstava Razvojnoj agenciji za poljoprivredu, turizam, savjetovanje i usluge.

Agenciju je u siječnju 2012. osnovala Općina s ciljem da bude promotor, nositelj i koordinator razvojnih aktivnosti na području Općine. Agencija ima jednog zaposlenika – Ingrid Palman. Tijekom 2015. sredstva su Agenciji doznačavana na temelju primljenih zahtjeva za donaciju i to za plaće, knjigovodstvene usluge, putne troškove, savjetovanja te programe i projekte. Nalozi za plaćanje sadrže priloge (obračune, odnosno rekapitulaciju plaće i račune knjigovodstvenih usluga). U pojedinim slučajevima iznosi na zahtjevima za doznaku sredstava veći su od iznosa na prilozima, a Agenciji su doznačena sredstva u visini iznosa na zahtjevu.

Za 2015. Općina nije u pisanom obliku (odlukom ili ugovorom) definirala obveze Agencije, iznos i namjenu subvencije. U siječnju 2016. Općina je s Agencijom zaključila ugovor o sufinanciranju poslovanja agencije u 2016. kojim su definirana prava i obveze Agencije i Općine te namjena sredstava koja će Općina doznačavati Agenciji.

S obzirom da se Agencija većim dijelom financira iz proračuna (subvencija Općine u 2014. iznosila je 61,4 %, a u 2015. iznosila je 47,3 % ukupnog prihoda Agencije iskazanog u financijskim izvještajima) i obavlja poslove za potrebe Općine, da u jedinstvenom upravnom odjelu ima devet zaposlenika, a istovremeno se iz proračuna osiguravaju sredstva za knjigovodstvene usluge za potrebe Agencije, revizija predlaže preispitati prednosti i nedostatke obavljanja djelatnosti Agencije u okviru upravnog odjela Općine u odnosu na postojeći oblik organiziranja.

Općina prihvatila nalaz revizije

Općina je prihvatila nalaz Državnog ureda za reviziju. U očitovanju navodi da je razlog prekoračenja propisanog iznosa mase sredstava za plaće slabije punjenje i ostvarenje proračuna. Obrazlaže da je Proračunom za 2016. i Polugodišnjim izvještajem o izvršenju proračuna za 2016. masa sredstava za plaće u zakonskim okvirima.

Nadalje, u vezi obavljanja komunalnih djelatnosti održavanja nerazvrstanih cesta i javnih površina, Općina navodi da je obavljanje navedenih djelatnosti povjereno vlastitom pogonu, međutim zbog nedostatka mehanizacije pojedini poslovi održavanja povjereni su pravnim osobama izravnim ugovaranjem. Također, Općina u očitovanju navodi da će preispitati ustroj i način rada Razvojne agencije. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa