Dani arhitekture u Puli, Poreču, Labinu i Pazinu

0
S jedne od prijašnjih izložbi
S jedne od prijašnjih izložbi

Ovogodišnji Dani arhitekture u Istri, tradicionalna manifestacija istarskog Društva arhitekata DAI-SAI, posvećeni su temi „Regionalni uvjeti“ s namjerom ispitivanja mogućnosti razvijanja kulture prostora i arhitektonske kritike u lokalnim, regionalnim sredinama kao što je i istarska. Trajat će od 24. studenog do 23. prosinca.

Stoga je ključni događaj manifestacije dvodnevna međunarodna konferencija u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u pulskom Kaštelu od 25. do 26. studenog gdje će razni gosti iz Novog Sada, Podgorice, Dubrovnika, Šibenika, Zagreba i Ljubljane predstaviti svoje regionalne uvjete i arhitektonsku produkciju unutar njih.

Izložbeni program Dana arhitekture nije nikad bio bogatiji te se ove godine u mjesec dana, uz već tradicionalnu godišnju izložbu članova i aktivnosti DAI-SAI, postavlja šak šest izložbi.

Sigurno je najinteresantnija ona suvremene čileanske arhitekture koja će istarskoj publici prvi put približiti arhitektonsku kulturu te južnoameričke zemlje. Sama izložba je već bila predstavljena u Veneciji na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture te prije mjesec dana i u Zagrebu.

Publici će se predstaviti i presjek radova s ovogodišnjeg međunarodnog Salona arhitekture u Novom Sadu, a izložba koja je osmišljena posebno za ovogodišnju manifestaciju dolazi iz Šibenika u produkciji sekcije mladih arhitekata Šibenika – Soba DAŠ. Na Danima arhitekture svoje se radove predstaviti i Bojana Vuksanović s Cresa, Luka Juras iz Zagreba, Marko Krojač iz Berlina i Mileta Mijatović iz Beograda te Saša Pančić, također iz Beograda.

Tijekom mjesec dana, koliko traje manifestacija Dani arhitekture u Istri, izložbe se se postaviti u Puli u MMC-u Luka, u Pazinu u galeriji LG i buffetu Bunker, u Labinu u Gradskoj knjižnici te u Poreču u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta.

Aktualnim diskusijama unutar Društva arhitekata Istre ustanovljena je želja za dvostrukim djelovanjem koje bi proširilo dosadašnju funkciju same udruge i postavilo je unutar društvenog polja u kojem arhitektura nastaje, operira i nestaje. Takvo dvostruko djelovanje proteklu se godinu provodilo između kritike i akcije brišući na taj način uske granice strukovnog i poslovnog polja na koje se današnja arhitektonska produkcija, nažalost, često svodi. Iskorištena je javna pozicija samog Društva, njegova neovisnost o tržišnim uvjetima, da se probiju diskurzivne barijere i ispita sama ideja društvenosti arhitektonskog djelovanja.

Cijeli program pogledajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa