Movember party

I žene se odlučile boriti protiv raka prostate!

0
U Hrvatskoj se godišnje ubije gotovo 500 muškaraca, rečeno je na humanitarnom susretu u Rovinju
U Hrvatskoj se godišnje ubije gotovo 500 muškaraca, rečeno je na humanitarnom susretu u Rovinju

Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat ugostila je prvi rovinjski Movember party tijekom kojeg je ujedno predstavljena inicijativa za osnivanje udruge Movember u Hrvatskoj. Uz puno dobre glazbe, ića i pića te neočekivano velik odziv kako muškog, tako i nježnijeg spola humanitarni Movember party održan je 19. studenog u novouređenoj palestri Bolnice, koja je, kako i priliči prigodi, za ovaj događaj i posebno urešena prepoznatljivim simbolima Movember pokreta – simpatičnim brkovima.

Naime, naziv Movember danas već globalnog pokreta zapravo je kovanica dviju engleskih riječi: Moustache, koja označava brkove to jest od davnina ponos muškog lica i November (studeni), mjesec u kojem se diljem svijeta kroz razne akcije upozorava na važnost ranog otkrivanja i djelotvornog liječenja raka prostate i testisa te ostalih bolesti primarno vezanih uz muško zdravlje. Movember pokret – fondacija osnovana je 2003. u Melbourneu u Australiji te danas u muškoj populaciji ima milijune poklonika koji tijekom studenog ne briju brkove upravo kako bi time poručili: „Promijenimo lice muškog zdravlja!“.

Zaklada je aktivna u 21 zemlji svijeta, a o njezinom značaju možda najbolje govori podatak da je uzastopce posljednjih nekoliko godina uvrštena među stotinu najvećih nevladinih, neprofitnih udruga te da tako diljem svijeta financira 1.200 važnih zdravstvenih projekata. Uz prikupljanje sredstava za istraživanje i razvoj metoda i postupaka djelotvornog liječenja karcinoma prostate i testisa, što je među najučestalijim karcinomima u muškaraca, značajna uloga globalnog Movember pokreta je svakako i u podizanju svjesnosti u muškaraca o važnosti prevencije tih bolesti.

Pregled bar jednom godišnje

Movember potiče muškarce da barem jednom godišnje otiđu na pregled, da usvoje zdravije životne navike i progovore o zdravstvenim problemima s bližnjima, osobito kako bi se informirali o povijesti bolesti unutar svoje obitelji. Širenje svjesnosti u muškaraca o ovom problemu je stoga možda još i važnije od samog skupljanja novčanih sredstava jer ranim otkrivanjem karcinoma prostate ili testisa, smrtnost muškaraca će biti manja. Svatko tko se registrira na službenim stranicama zaklade može dati svoj doprinos Movemberu, a osim izazova puštanja brkova, akcija se obilježava na razne druge zanimljive i zabavne načine poput održavanja humanitarnih maratona, snimanja spotova, filmova, organiziranjem humanitarnih zabava i slično, a sve naposljetku završava izborom internacionalnog Movembera, najboljeg nositelja brkova.

„Naši očevi, braća, prijatelji, partneri suočavaju se s ovom zdravstvenom krizom, a da se o tome malo ili ništa ne zna i ne govori ... Nažalost, ne možemo si priuštiti luksuz da o tome ne govorimo!!! Pomoći muškarcima da žive zdravije, sretnije i duže misija je Movember pokreta – fondacije. Tumor prostate najčešći je tumor kod muškaraca. Bolest je to mladih muškaraca između 15 i 40 godina. Psihički se pak poremećaji vrlo često ne liječe i rezultiraju samoubojstvom. U Hrvatskoj se godišnje ubije gotovo 500 muškaraca!“ kaže u ime inicijative za osnivanje udruge Movember u Hrvatskoj dr. Predrag Mamontov, voditelj Odjela urologije u pulskoj Općoj bolnici.

Globalni pokret Movember dakako i u Hrvatskoj je prisutan, no više kroz podršku i pojedinačne akcije poznatih lica estrade, medijskih kuća, sportskih klubova.., pa tako budući da u Hrvatskoj udruga Movember još nije osnovana, inicijativa za njenim osnivanjem krenula je ovog vikenda iz Istre, točnije iz Rovinja.

Govorio najdoktor Predrag Mamontov

Ovu hvale vrijednu inicijativu i prvi rovinjski humanitarni Movember party održan u Bolnici za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat stoga su rado podržali brojni Istrani i osobito Rovinjci nesebično dajući svoj doprinos uspješnoj organizaciji eventa, poput ekipe s lokalnog radija Rovinj FM, članova Auto kluba Istra oldtimer koji su se naravno dovezli na party svojim skupocjenim ljubimcima, ekipa rovinjskog LC Studia te predstavnici Grada i Županije, pa je tako ovom posebno zabavnom i humanitarnom događaju osobno prisustvovao i župan Valter Flego, po izboru pacijenata jedan od najdoktora dr. Predrag Mamontov, kao i ravnatelj Bolnice dr sc. Marinko Rade.

„Ponosni smo što nam je pružena prilika biti dio organizacije ovog eventa. Izradili smo logotip kojeg smo otisnuli na majice i promotivne letke, također na samom eventu bili smo zaduženi za tehnički support za rasvjetu i razglas. Ovim putem se zahvaljujemo Studio Infinity Rovinj za suradnju. Hvala dr. Predragu Mamontovu na ukazanom povjerenju i suradnji i nadamo se da će se ista i nastaviti. Također, čestitke bolnici Prim. dr. Martin Horvat na čelu sa ravnateljem Marinkom Rade koji su prepoznali inicijativu i ustupili prostor to jest dvoranu da se event može uspješno održati. Čestitke svima!“, prenosimo riječi koje je s ponosom i entuzijazmom na svom Facebooku napisao jedan od sudionika Ivan Franković iz LC Studia.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa