Komentar: Čudesan svijet istarskih nekretnina

0
Plaža u Karigadoru na Bujštini
Plaža u Karigadoru na Bujštini

Nekome se stvarno posreći u životu. Ili je možda riječ o dalekovidnosti, znanju i sposobnosti? Tko će znati, ali kupnja 12,9 hektara ili 129 tisuća metara kvadratnih zemljišta uz more za 877 tisuća kuna djeluje kao dobitak na lutriji. Zemljište se nalazi na Velikoj Punti kraj Karigadora, a kupljeno je prije 12 godina.

Danas je na javnoj raspravi Urbanistički plan kojim se na tom zemljištu, kupljenom od strane triju osoba, od kojih su dvije bivši visokopozicionirani članovi IDS-a, planira gradnja hotela i 28 vila. Naravno, vlasnik je uz zemljište dobio i neke financijske obveze, primjerice izradu plana, a vjerojatno i dijela infrastrukture, ali ipak, omjeri su neumoljivi. Tisuću metara kvadratnih zemljišta na kojem će se po svemu sudeći moći graditi, novi su vlasnici dobili za oko sedam tisuća kuna! Prodavatelj je bila Porečko pulska biskupija.

Usporedbe radi, prije nekoliko dana poznanik me uvjeravao kako je ruševina s pogledom na more, nedaleko Labina, na parceli od tisuću kvadrata „fantastična prilika“! Prodaje se za pišljivih sto tisuća eura.

Ponovno usporedbe radi, jedna agencija za nekretnine prodaje staru kuću od 146 kvadratnih metara i okućnicom od poljoprivrednog zemljišta od 20 tisuća kvadratnih metara za 150 tisuća eura. Prodaje i dvojnu kuću s dva stana s garažama i bazenom za 415 tisuća eura. Dvije kamene kuće od 480 metara kvadratnih s 2.500 metara terena nude se za 320 tisuća eura.

I dalje usporedbe radi, prije nekoliko godina garsonijera u nekom manje razvikanom predgrađu Londona mogla se nabaviti za 40 tisuća eura. Dvosoban stan u okolici Trsta danas košta oko 60 tisuća eura. Pametnome dosta. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa