Damir Zlatar Frey: Perjanica umaške kulturne scene

0
Vili Bassanese i Damir Zlatar Frey
Vili Bassanese i Damir Zlatar Frey

Damir Zlatar Frey, umaški umjetnik, kazališni redatelj te utemeljitelj poznatog Međunarodnog festivala komornog teatra „Zlatni lav-Leone d'oro“, pamtit će 2016. godinu po prestižnoj nagradi Hrvatskog glumišta za najbolje godišnje umjetničko ostvarenje, odnosno najbolju kazališnu scenografiju za predstavu „Vampirska kronika Jure Grando“ iz produkcije Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.

Zahvaljujući izvanrednom uspjehu, koji predstavlja dodatni dokaz velikog talenta umaškog umjetnika i vizionara, gradonačelnik Vili Bassanese pozvao je Damira Zlatara Freyja i njegovog umjetničkog menadžera Marka Ferenija Freyja na svečani prijem 6. prosinca. Gradonačelnik je čestitao Damiru Zlataru Freyju na prestižnoj nagradi, istaknuvši kako ona predstavlja i veliki ponos za Grad Umag i za sve sugrađane koji već godinama vjeruju u njegov talent i s oduševljenjem prate njegova postignuća.

Osim čestitka, gradonačelnik je Freyju zahvalio i na dugogodišnjoj organizaciji jednog od najpoznatijih festivala komornog teatra u regiji, a i šire, koji će u 2017. godini proslaviti svoj 18. rođendan. Gradonačelnik je istaknuo kako manifestacije poput Međunarodnog festivala komornog teatra „Zlatni lav“ obogaćuju Umag te da će nastaviti biti podrška i oslonac u trenucima potrebe, koliko god to bude bilo moguće.

Damir Zlatar Frey (1954.) dramski je i operni redatelj, koreograf, dramski pisac, kostimograf i scenograf, utemeljitelj koreodrame, podjednako prisutan i u Hrvatskoj i u Sloveniji, u kojoj se umjetnički formirao i ostavio dubok trag. Njegova umjetnička uprizorenja tekstova autora kao što su Slavko Grum, Ivan Cankar, Oscar Wilde, Slavenka Drakulić, Ugo Betti i drugi, odlikuju se osebujnim karakterom koji mu je priskrbio niz značajnih priznanja, među kojima i nedavno osvojena nagrada za najbolju kazališnu scenografiju za predstavu „Vampirska kronika Jure Grando“.

Jure Grando je autohtoni domaći vampir, odnosno prvi zapisani europski vampir, koji je slijedom nekih putopisa dospio do zapadne Europe i utjecao na vampirske likove, kao npr. grofa Drakulu. Kako ističe dramaturginja Vesna Đikanović, tekst se bavi motivom vampirizma iz drukčije perspektive te postavlja pitanja što je ljudsko, što je bit ljudske egzistencije ili tko je kome vampir. Radi se o slojevitom tekstu koji sadrži političku intrigu i koji nije lišen humora, već nudi studiju ljudskog mentaliteta.

„Predstava ima vrlo bogatu vizualnu stranu, koristi sve mehanizme teatra i nove medije poput videa, a i glazbeno je atraktivna. Na scenu donosi emocije, to je jedna velika ljubavna priča“, izjavio je Zlatar Frey.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa