Boris Miletić

Državna blagajna i dalje će trošiti ono što se stvara na lokalnoj razini

0
Boris Miletić u Saboru
Boris Miletić u Saboru

 „Proračun koji Vlada predlaže je nerealno optimističan jer se temelji na rastu BDP-a od 3,2 posto, ali nisu uzeti u obzir negativni učinci povećanja PDV-a u ugostiteljstvu i gubitci koje će ono prouzročiti“, kazao je danas u Saboru u ime Kluba zastupnika PGS-IDS-RI predsjednik IDS-a Boris Miletić na raspravi o Proračunu RH za 2017. godinu.

- Donošenje porezne reforme, za koju predstavnici Vlade govore da će doprinijeti gospodarskom rastu, utjecat će na smanjenje prihoda u najprosperitetnijoj grani hrvatskog gospodarstva – turizmu. Ovdje ne govorim samo o direktnim gubicima koji će se dogoditi u ugostiteljskom i cijelom turističkom sektoru, već i o gubicima koji će proizaći iz narušene investicijske klime, istaknuo je Miletić dodavši da „je zanemaren i utjecaj porezne reforme i povećanje PDV-a na naše proizvođače hrane i poljoprivrednike“.

- Sve to utjecat će na smanjeno punjenje državnog proračuna koje nije uračunato pri izradi proračuna za 2017. godinu zbog čega mi u IDS-u smatramo da proračun nije realan, naglasio je Miletić.

Predsjednik IDS-a osvrnuo se i na donošenje proračuna za 2016. kada je IDS apelirao u Saboru na nužnost financiranja temeljnih razvojnih projekata u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, kao i na nužnost suradnje između države i lokalne samouprave pri realizaciji europskih projekata.

- Drago nam je što je Vlada čula taj naš apel i neće u Istri kočiti započete projekte. Budući da sudjelujemo u punjenju državnog proračuna u značajnim postocima, minimalno što država treba učiniti zauzvrat je da vrati dio tih sredstava onima koji su ih zaradili, naglasio je Miletić te dodao da se nada da će „upućeni IDS-ovi prijedlozi i ubuduće biti uvažavani te da će Vlada pokazati brigu za Istru i njezine građane“. 

Podsjetio je Miletić prisutne da je „Istra jedna od najrazvijenijih regija u Hrvatskoj, lokomotiva koja vuče hrvatsko gospodarstvo naprijed s dvostruko nižom stopom nezaposlenosti u odnosu na hrvatski prosjek, a istarski turizam čini jednu trećinu cjelokupnog hrvatskog turizma“. - Drugim riječima, u Istri mnoge stvari funkcioniraju, a od države očekujemo da nas podupire, ne da usporava i koči razvoj Istre, istaknuo je Miletić, upozorivši s druge strane ministra financija na ignoriranje iznimno važne teme koja je okosnica IDS-ovog programa, a to je decentralizacija.

- Situacija po tom pitanju ne samo da je nepromijenjena nego je još gora nego u proračunu za 2016. I to nakon što ste se u izbornoj kampanji kleli u decentralizaciju, kazao je Miletić pojasnivši: - Naime, svojom prvom velikom mjerom, poreznom reformom, u vidu poreza na dohodak jedinicama lokalne samouprave odmah ste uzeli 2 milijarde kuna, kazao je Miletić dodavši da su najavljene kompenzacijske mjere u iznosu od 1,3 milijarde kuna nedorečene, a „princip nadoknade na temelju usporedbe sredstava određenog mjeseca iz 2016. s istim mjesecom iz 2017. godine nije stimulativan za gospodarski rast jer se bazira na prošlom razdoblju, a svi mi težimo ostvariti bolje rezultate nego prethodne godine“.

- Klub zastupnika IDS-PGS-RI zalaže se za jasna pravila, jasne kriterije, a ne da se kompenzacijske mjere primjenjuju selektivno i po stranačkom ključu, što će očito biti slučaj, kazao je Miletić iskazavši brigu da će Istra još jednom biti penalizirana. I iz ovog proračuna vidljivo je da će centralna blagajna trošiti ono što se stvara na lokalnoj razini.

Zaključio je da „kad država ne bi bila toliko centralizirana i kad sav novac ne bi odlazio u državnu blagajnu, mogli bismo sami realizirati i najzahtjevnije projekte, a sada ne bismo trebali putem amandmana tražiti dodatna sredstva za određene projekte“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa