Ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova posjetila Pulu

0
Na sastanku s Gabrijelom Žalac
Na sastanku s Gabrijelom Žalac

U organizaciji regionalnog koordinatora Istarske razvojne agencije 12. prosinca  održan je u prostorijama IDA-e u Puli sastanak s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac na kojemu je sudjelovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić uz župana Istarske županije, istarske gradonačelnike i načelnike te ostalim nositeljima regionalnoga razvoja s područja Istarske županije.

Nakon što je Istarski župan Valter Flego naglasio potencijale Istarske županije i svih jedinica lokalne samouprave za povlačenje sredstava iz EU fondova, ministrica Žalac predstavila je natječaje i aktualne mogućnosti financiranja iz Europskih fondova kao i Strategiju regionalnog razvoja Republike Hrvatske.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić naveo je brojna dosadašnja iskustva Pule po privlačenju sredstava iz EU fondova, a posebno vrijednim smatra ITU mehanizam.

„Naša je intencija kroz ITU mehanizam za urbano područje Pula, za koje je namijenjeno 30,6 milijuna eura, ojačati ulogu gradova i općina kao pokretača gospodarskoj razvoja, a aktivnosti koje ćemo provesti, doprinijet će stvaranju povoljnijeg okruženja za sve stanovnike našeg područja. Pored toga, ovo je i velika prilika za razvoj našeg urbanog područja kroz realizaciju novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta“, kazao je Miletić.

Miletić se u razgovoru s ministricom Žalac dotaknuo i nabavke novih gradskih autobusa za što su Grad Pula i Pulapromet nedavno s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali ugovor o kreditu vrijedan 37,5 milijuna kuna, a sve s ciljem realizacije projekta lokalnog javnog prijevoza popraćenog punionicom za plin koji je i naveden u prioritetima ITU mehanizma urbanog područja Pule.

„Pula je ekološki osviješten grad koji se svakim danom sve više okreće ekološki prihvatljivim izvorima energije, od izgradnje sustava prirodnog plina do uspostave punionice za električna vozila. Nabavkom dvadeset novih i suvremeno opremljenih autobusa na prirodni plin nastavljamo s modernizacijom našeg javnog gradskog prijevoza i podižemo kvalitetu usluga prijevoza za sve naše građane“, kazao je Miletić.

Tema jučerašnjeg sastanka s ministricom Gabrijelom Žalac bila je i gradnja hospicija te su o tom projektu, pored pulskog gradonačelnika i istarskog župana, ministricu upoznali  predstavnici Porečke i Pulske biskupije na čelu s biskupom Draženom Kutlešom. Riječ je o projektu gradnje ustanove za palijativnu skrb koja će se izgraditi na lokaciji nove pulske opće bolnice na površini od tisuću kvadrata.

„Projekt izgradnje odličan je primjer istarskog zajedništva, a Grad i Županija dati će svoj doprinos ovoj prijeko potrebnoj ustanovi“, zaključio je Miletić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa