Damir Kajin najavio kandidaturu za gradonačelnika Buzeta

0
Damir Kajin (foto: Nacional)
Damir Kajin (foto: Nacional)

Parlamentarni izbori su nedavno završili, a novi lokalni izbori su pred vratima. Na parlamentarnim izborima Damir Kajin nije izašao. S politikom ga vezuje položaj vijećnika u skupštini Istarske županije.

Kaže kako tamo jedini nastupa po vlastitoj savjesti jer ostali se ponašaju kao da su na koncertu Miše Kovača. „Na svaki prijedlog IDS-a vijećnici iz svih stranaka, kao po naredbi, dignu ruke u zrak“, sarkastičan je Damir Kajin. 

Nedavno je u pojedinim medijskim istupima istaknuo mogućnost izlaska na predstojeće lokalne izbore. Upravo je to razlog našeg upita i poziva na intervju. Razum signalizira da je nakon silnih godina došao kraj IDS-ovoj vladavini i smatra da je došlo vrijeme za promjenu. 

- Najvjerojatnije idem sa svojom listom u lokalne izbore za Buzet i Županijsku skupštinu. Računam na široku podršku građana svih političkih opcija i suradnju s nekoliko stranaka. IDS nema političku snagu u budućnosti poduzeti značajnije stvari za Istru. Potreban je snažan iskorak. To se može jedino političkom transfuzijom  s novim ljudima i potpunim novim zaokretom. Za Istru i ljude se isplati biti uporan i dosljedan. Ljudi su željni promjena, a njih je najmanje dvije trećine i svi koji tako misle, dobrodošli su. Sve je moguće. Ako ne bude iznenadne političke trgovine s nekom od opozicijskih stranaka, lako je moguće da IDS ne sastavi većinu u Skupštini. Takvom promjenom, Istra će odahnuti.

Do sad, kako kaže, nije imao prilike odlučivati u izvršnoj vlasti, već je silom prilika bio korektiv mana tih odluka. Sada se nada da će nakon 20 godina aktivnog saborskog djelovanja biti u prilici vratit stari sjaj Buzetu i Buzeštini. Naglašava da će budući gradonačelnik Buzeta biti nalik stečajnom upravitelju, a ne nekome tko će kao 2016. moći potrošiti 50 milijuna kuna. Ističe katastrofalnu bilancu u Buzetu koja je posljedica stranačkog zapošljavanja, izvlačenja novca iz javnih poduzeća, pogodovanja itd.

Buzet na začelju istarskih gradova

- Buzet je bio grad ispred svih drugih u Istri. Danas je uz Pulu na začelju istarskih gradova. Buzet je ostao bez kune iz državnog proračuna jer u Saboru nema nikoga tko bi na te prilike u gradu podsjetio. Ostali su bez kune u vanproračunskim fondovima, a ostaju i bez kune iz europskih fondova dok iz Županije ionako nikad nisu kune dobili. Ove godine će potrošiti 50 milijuna kuna, a narednih 3 godine, od 2017. do 2019. svega 34 milijuna kuna. Cimos koji je uvijek bio u problemima i kojeg smo uvijek spašavali danas je u nevjerojatnim problemima. U 10 godina u Buzetu se nije otvorila nijedna hala, ali zato lokalni dužnosnici izvlače novac za svoje potrebe kao da je riječ o njihovim firmama. S druge strane, mladi iseljavaju jer ne mogu do posla. I to je naš zajednički poraz. Mladi će biti u mom fokusu – rekao je Kajin.

Ističe kako ovo neće biti stranačko nadmetanje, iako će krupni kapital i mediji i ovaj put imati svoje prste u kampanji, te nastavlja kako će se zalagati za personalnu kampanju i kampanju za promjene. 

- Mijenjali su se Split, Osijek, Metković, Vukovar... i krajnje je vrijeme za Istru. U suprotnom, čeka nas nastavak sadašnje agonije - gospodarskog nazadovanja i iseljavanja mladih. 2001. imali smo 18% veći BDP od Primorsko-goranske županije, a danas nam je manji nego njihov. Tada je Grad Zagreb imao veći BDP od Istre, a danas im je veći čak 35% od našeg. I o tome se šuti i ne govori. Nadam se da će izbori proći u duhu osobnog i programskog nadmetanja na zdravim temeljima, a ne na lažnim obećanjima koji su do sad bili ludom radovanje popraćeno potrošenim milijunima kuna mahom našeg novca – kazao je Kajin za naš portal. (I.B.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa