Na prvoj smotri maslinova ulja Kanfanarštine čak osam zlatnih medalja

0
S predavanja na smotri maslinova ulja u Kanfanaru
S predavanja na smotri maslinova ulja u Kanfanaru

U kanfanarskom Domu mladih u 18. prosinca u organizaciji Općine Kanfanar i Turističke zajednice Općine Kanfanar održana je prva smotra maslinovog ulja Kanfanarštine na kojoj se predstavilo ukupno 35 maslinara s područja Općine Kanfanar, čija su ulja analizirana i nagrađena zlatnim, srebrnim i brončanim priznanjima.

Nakon otvaranja u 16 sati, program smotre nastavio se zanimljivim edukativnim predavanjima na teme maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja. Profesor Đani Bečnić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta istaknuo je kako se zbog činjenice da se najkvalitetnije maslinovo ulje dobiva na rubnim sjevernim područjima Mediterana može zaključiti da je upravo područje Kanfanarštine idealno za uzgoj masline te savjetovao prisutnim maslinarima da ustraju u proizvodnji ulja, pazeći pritom da kvaliteta nastavi imati prednost nad količnom.

Edukativni se dio smotre nastavio predavanjem agronoma Edija Družetića o uzgoju masline, brizi o suzbijanju štetnika i bolesti masline, pravilnoj rezidbi i ostalim temama bitnim za postizanje čim boljih rezultata u proizvodnji maslinovog ulja, što su maslinari sa zanimanjem popratili. Brojni su posjetitelji smotre potom mogli degustirati izložena maslinova ulja, ali i uživati u kanfanarskom eno-gastro kutku; naime, cijelo su se vrijeme pripremali i „Klara M“ fuži s različitim umacima, a kušati se je moglo i ekološka vina Lunika, vinara Danijela Bastijančića iz Brajkovići.

Na samom je kraju smotre načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman svim sudionicima uručio zahvalnice i rezulate analiza maslinovog ulja, a dobitnicima brončanih, srebrnih i zlatnih medalja i priznanja. Istaknuo je kako se prema rezulatima kemijske i organoleptičke analize čak 30 od ukupno 35 ulja može svrstati u kategoriju ekstradjevičanskih maslinovih ulja, dok su ostala djevičanska, što su na razini Općine Kanfanar odlični rezultati i pokazatelj kvalitetnog rada.

Od toga, zlatnu medalju zaslužilo je 8 maslinara (Sunčane elektrane Petrokov, Drago Marić, Rino Jelenć, Milan Šuran, Dario Mikulić, Boris Korenić, Ivan Perković, Carlyle d.o.o.), srebrnu njih 15 (Silvano Burić, Edi Sironić, Valter Pamić, Mirko Košara, Bruno Sošić, Dario Marić, Gojan Červar, Mladen Sošić, Đani Štiković, Roberto Burić, Romano Korenić, Mladen Cerin, Drago Tanković, Ivan Korenić, Melita Bertetić), a brončanu 5 maslinara (Edi Burić, OPG Maružin, Eugen Burić, Serđo Pokrajac, David Korenić).

Područje Kanfanara ima idealne uvjete za maslinarstvo, rečeno je na smotri

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa