Sponza: Zašto tolerirate ustaštvo?

0
Giovanni Sponza
Giovanni Sponza

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-PGS-RI Giovanni Sponza osvrnuo se 20. prosinca na izjave predsjednika Sabora Bože Petrova, koji je u intervjuu za jednu nacionalnu televiziju 19. prosinca poručio da ne vidi razloga zašto bi se trebale maknuti spomen-ploče u Jasenovcu, na kojoj se ističe ustaški pozdrav „Za dom spremni“, „osim ako nisu stavljene sa svrhom provokacije“.

„Postavljanje ploče s ustaškim pokličem nije niti može biti samo provokacija posebice na mjestu koje ima iznimno snažnu simboliku za građane Republike Hrvatske, već je to velika sramota za Hrvatsku i vrlo opasno za društvo u cjelini“, izjavio je Sponza.

„Relativiziranje ustaških simbola nedopustiv je pristup prema najmračnijoj stranici hrvatske povijesti. Normaliziranje ustaštva u hrvatskom javnom prostoru vrlo je opasno. Također, želim podsjetiti da je rasprava oko legitimnosti ustaških simbola odavno zaključena. O ishodu najbolje govore čak dvije odluke Ustavnog suda koje vrlo jasno ističu da pozdrav ZDS predstavlja govor mržnje“, istaknuo je Sponza.

Predsjednik kluba IDS-PGS-RI pozvao je predsjednika Sabora da koristi svoj autoritet kako bi resorne institucije učinile ono što bi svaka ozbiljna europska zemlja odmah učinila – da hitno uklone ploče sa spornim natpisom. 

„Brojne stranke, na žalost, oportuno šute ne bi li se dodvorile radikalnim biračima. IDS uvijek ima snagu reći da se ustaštvo ne smije tolerirati ni u promilima.“

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa