Šalje ih Google: I astronomi iz istarske udruge lete na Mjesec

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Tvrtka Google objavila je da su u završnicu natjecanja Google Lunar XPrize, za projekt spuštanja rovera na Mjesec, ušla četiri tima, a u sastavu jednog od njih, Synergy Moon Teama, je istarska Astronomska udruga Vidulini, piše 24sata.

- S nagradnim fondom od 30 milijuna dolara projekt je osmislila i pokrenula korporacija Google 2007. godine. Ideja GLXP-a je pronaći ljude iz cijelog svijeta koji bi bili voljni okušati se u najvećem izazovu svemirske ere čovječanstva namijenjene ljudima koji nisu direktno vezani za velike svemirske agencije, a s ciljem da na Mjesec lansiraju, spuste i navode svemirske letjelice - rekao je Marino Tumpić, predsjednik Astronomske udruge Vidulini za 24sata.

Kako nam je pojasnio, Udruga Vidulini u to je vrijeme pokretala svemirski program “Made in Hrvatska”. Istodobno je osnovan međunarodni tim Synergy Team Moon, koji je ušao u GLXP zajedno s još 32 tima iz cijelog svijeta. Pritom je Astronomska udruga Vidulini sastavni, odnosno ključni dio TSM-a, ističe Tumpić za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa