Radio Pula lani emitirala više od sto vjerskih emisija

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Hrvatska radiotelevizija proizvela je 2016. godine najmanje 83 različite emisije isključivo vjerskog sadržaja. Prikazana je 31 redovna specijalizirana emisija na radiju i televiziji, od čega 22 na prva dva nacionalna radijska kanala i regionalnim ispostavama Hrvatskog radija (HR). Javna je medijska kuća pritom emitirala oko 200 misnih slavlja, zaređenja, dokumentaraca, hodočašća i raznih komemoracija s prigodnim misama, pišu Novosti, list srpske zajednice u Hrvatskoj.

U svim navedenim emisijama autori i sugovornici pridržavaju se vjerskog dogmatizma, ne propitujući pritom ni ličnosti poput Alojzija Stepinca ili Majke Tereze, pišu Novosti. Uzme li se u obzir dnevni, tjedni i periodični ritam objave, HRT je, bez računanja repriza svakodnevnih radijskih propovijedi, prošle godine emitirao više od 2.000 pojedinačnih emisija vjerske tematike, od čega je samo na Prvom programu Hrvatske televizije prikazana u prosjeku jedna emisija dnevno, što je oko 11.000 minuta vjerskog programa.

Na Drugom programu prenošeno je pet misnih slavlja i niz dokumentaraca s vjerskom tematikom, baš kao i u slučaju Trećeg te Četvrtog programa. Na HR1 slušatelji su mogli čuti više od 630 emisija, uključujući dnevne, petominutne propovijedi. Radio Sljeme imalo je više od 100 emisija i svakodnevnu vjersku poruku koja se reprizira, slično kao i Radio Pula. Radio Osijek je emitirao 52 vjerska priloga, baš kao i Radio Rijeka i Radio Zadar, uključujući svakodnevnu emisiju ‘Mir i dobro’.

Radio Knin je imao više od 150 emisija, Radio Split 52, Radio Dubrovnik više od 100, a Glas Hrvatske ukupno 59 vjerskih emisija. Među njima je i pet pravoslavnih svetkovina, dvije islamske i jedna za židovske vjernike, te pet redovnih multikonfesionalnih emisija. Svi drugi navedeni prilozi, mahom emisije što se emitiraju svakodnevno ili jednom tjedno, isključivo sadrže rimokatoličke poruke.

Navedene brojke dio su službene statistike, izrađene na Hrvatskoj radioteleviziji, koju su ‘Novosti’ dobile na uvid. Riječ je o emisijama koje, sukladno sporazumu između HRT-a i Kaptola proizašlom iz Vatikanskih ugovora, dominantno (su)uređuje Katolička crkva u Hrvatskoj, pišu Novosti.

Iako iz HRT-a tvrde da emitiraju od tri do pet katoličkih dokumentaraca godišnje, uz jedan do dva koji se odnose na druge konfesije, analiza programa pokazuje znatno drugačije rezultate, tvrde Novosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa