Franina i Jurina o babi Vukoši, maneštri i fantomskoj pruzi

0
Naslovnica Franine i Jurine za 2017. godinu
Naslovnica Franine i Jurine za 2017. godinu

Lanjskog studenog iz tiska je izašao novi broj godišnjaka Franina i Jurina, u izdanju buzetskog Reprezenta. Izdanje za 2017. donosi pregršt zanimljivih tekstova o Istri i Istranima, otkrivajući često i nama samima jednu sasvim nepoznatu Istru. Zbornik je podijeljen u tematske cjeline „Obljetnice“, „Prošlost tradicija baština“, „Naši ljudi i krajevi“, „Teme i događaji“ i „Zanimljivo poučno korisno“.

Iz sadržaja izdvajamo tekst Claudia Pericina o pulskim čempresima, koji počinje simpatičnom konstatacijom da se kaže „uspravan kao čempres“, no „moj je čempres iskrivljen“. Tu je i tekst Mirjana Rimanića o maneštri koja se u Istri jela i prije više od četiri stoljeća te članak Zlatana Varelije o dvije stoljetne šume na sjeverozapadu Istre – Kornariji kod Grožnjana i Pineti kraj Savudrije.

Maja Štrk-Snoj piše o liku stare babe Vukoše, odnosno novim saznanjima o tom neobičnom detalju sa zida crkve Blažene djevice Marije iz Gračišća, a Marijan Milevoj o osam desetljeća rudarskog gradića Raše. Miroslav Sinčić i Daniel Načinović pišu o grafičaru i keramičaru Milanu Legoviću, Branko Blažina o barbanskoj Trci na prstenac dok se Josip Šiklić bavi svecima zaštitnicima od kuge na istarskim freskama. U izdanju Franine i Jurine za 2017. godinu uvrštene su i fotografije radova Milana Legovića.

Ivan Milotić piše o vrsarskom kamenu, a Kristian Stepčić Reisman o relativno nepoznatoj, davno demontiranoj pruzi za prijevoz boksita od Šumbera do Plomin luke, svojevrsnoj „sestri“ boksitne žičare za Rabac. Josip Orbanić također se bavi objektima danas iščezlim iz svakodnevnog života. Končimaja je uređeno mjesto za odlaganje stajskog gnoja, a Italija je prije sedamdesetak godina nagrađivala seljačka domaćinstva s visokim higijenskim standardima. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa