sukob u liječničkoj komori

Goluža prijavio šefove istarskog zdravstva, oni prijavili njega

0
Ante Ivančić i Irena Hrstić
Ante Ivančić i Irena Hrstić

''Ne, nismo dobili nikakav odgovor pa ne znamo što je s našom prijavom koju smo podnijeli Časnom sudu protiv predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimira Goluže zbog kršenja etičkog kodeksa pa ćemo poslati požurnicu'', kaže ravnateljica OB Pula, doc. dr. Irena Hrstić za Jutarnji list.

Naime, ona je s kolegom ravnateljem Doma zdravlja Istarske županije dr. Antom Ivančićem podnijela prijavu protiv Goluže Časnom sudu u kojoj upozoravaju na kršenje Kodeksa liječničke etike i deontologije. Tvrde da predsjednik njihove staleške udruge umjesto da na jednak način brani sve svoje kolege, liječnike svrstavau dvije kategorije – jedna brani i nudi im pravnu pomoć, a drugima svojim postupcima nanosi štetu njihovu liječničkom ugledu, kao i ugledu Komore, a onda i svim liječnicima, piše današnje tiskano izdanje Jutarnjeg lista.

Naime, valja podsjetiti da više od pola godine traje ''rat'' između HLK i ravnatelja većine hrvatskih bolnica te župana koji ne pristaju na promjenu ugovora specijalizanata i specijalista prema Pravilniku koji je potpisao bivši ministar Dario Nakić, a po kojem liječnici nemaju nikakvu obvezu prema bolnicama domovima zdravlja koji su ih poslali na edukaciju. Među prvim ravnateljima koje je Goluža prijavio Časnom sudu Komore ''zbog nepoštivanja zakona, nanošenja štete kolegama'' i prijetio kažnjavanjem pa čak i mogućim oduzimanjem licence za rad bili su upravo dr. Hrstić i dr. Ivančić.

Uzvratili su ''protuprijavom'' koja još nije došla na red pa se dvoje liječnika pita jesu li u trenutačnoj konstelaciji snaga u HLK zapravo u podređenom položaju u odnosu na predsjednika Golužu čije prijave imaju prednost. Dvoje liječnika svoju je prijavu na uvid poslalo i predsjedniku Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. Željku Krznariću te ministru Milanu Kujundžiću, a u njoj naglašavaju da se Goluža suprotno Kodeksu nečasno odnosio HLK i kolegama te javno iznosio imena ravnatelja koji nisu potpisali anekse kako u glasilu Komore, tako i na skupovima u organizaciji HLK, donosi Jutarnji list.

U svakoj je prilici, kažu, navodio poimenice svakog ''neposlušnog'' ravnatelja te ih proglašavao nečasnima. ''Riječ je o metodi javnog blaćenja i sramoćenja usmjerenoj na rušenje ugleda koja ostaje trajno prisutna u javnosti pa čak i kad se dokaže da netko uistinu nije kriv. Također se radi i o poticanju drugih kolega na neprimjerene reakcije, što je vidljivo iz njihove komunikacije, primjerice na društvenim mrežama i u medijima'', tvrde Hrstić i Ivančić. Kao dokaz priložili su isprinte u kojima ih njihovi mlađi kolege, ''časte epitetima'' poput neposobnosti, nekompetentnosti i umne zaostalosti, a idui dalje pa im poručuju da su toliko jadni da bi se podavili da disanje nije refleks!?

Retorika pojedinih liječnika ih čudi, a poglavito primjerice tretiranje u Liječničkim novinama na čijem je čelu Goluža, u kojima je uz tekst ''Oni ne poštuju zakone ni kolege'' obavljen uvredljiv crtež ''emotikona'' koji je izbuljio oči, pozelenio od muke i isplazio jezik!?

Trakavicu zvanu pravilnik o specijalizacijama ministar Kujundžić morat će što prije prekinut jer ona očito nikome ne donosi ništa dobro. Mladim su liječnicima stopirane specijalizacije, osim toga među samim liječnicima atmosfera je sve lošija pa se samo množe priijave jednih protiv drugih Časnom sudu, što se ne pamti u radu HLK. Ministar kaže kako vjeruje da će se u idućih desetak dana donijeti novi pravilnik po kojem bi odšteta bolnici u kojoj specijalist ne želi raditi trebala bi biti tridesetak tisuća eura. No, taj iznos vjerovatno neće zadovoljiti župane koji tvrde da to neće osigurati kadrovsku stabilnost njihovih županijskih bolnica, piše Jutarnji list

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa