nesigurna budućnost

Radnici Cimosa u žrvnju Hrvatske, Slovenije i talijanskog fonda

0
Labinski pogon PPC-a iz Buzeta, u vlasništvu CImosa
Labinski pogon PPC-a iz Buzeta, u vlasništvu CImosa

Nakon kolektivnog godišnjeg odmora na posao se vraćaju radnici Cimosa koji još uvijek ne znaju kada će biti dovršena prodaja poduzeća. Neriješeno pitanje ostaje dug hrvatskoj Agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), piše na portalu slovenskog Radio Kopra. Cimos je, naime, pred nekih 15 godina u Riječkoj banci digao kredit za investiciju u Buzetu. Banka je propala a potraživanja je preuzela Agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Potonja od Cimosa traži 20 milijuna eura, a zajedno s kamatama dug je barem dvostruko veći. Talijanski kupac se želi nagoditi, no u slovenskoj Državnoj agenciji za upravljanjem potraživanjima banaka (DUTB) tvrde da Hrvati još nisu odgovorili na njihovu posljednju ponudu. U Cimosu su prilikom sklapanja prodajnog ugovora s talijanskim fondom bili optimistični glede ishoda pregovora.

Na pitanje može li se stvar zakomplicirati upravo zbog hrvatskih zahtjeva, glavni izvršni direktor DUTB-a Imre Balogh tada je odgovorio: "Sve je moguće, iako imamo osjećaj da obje strane pregovore shvaćaju odgovorno. Cimos je vrlo važan poslodavac u obje države. Uvjeren sam da će to imati u vidu." Cimos u Hrvatskoj zapošljava oko 1.200 radnika.

Ugovor o prodaji zaključen je u listopadu, njegova je vrijednost 110 milijuna eura, a s obrzirom da su Talijani preuzeli i Cimosov dug, kupoprodajna cijena iznosi 100 tisuća eura. U DUTB-u kažu da Talijani još nisu platili kupoprodajnu cijenu. Platit će je tek po završetku posla, piše Radio Kopar.

On je pak još uvijek pod znakom pitanja, jer je zahtjev iz hrvatske tužbe toliko visok da može Cimos gurnuti u stečaj. Radnicima su najavili da će pregovori biti okončani krajem godine, no ispostavilo se da je nagodba tvrđi orah nego što se mislilo. Zbog toga su pod znakom pitanja i nove narudžbe. Talijanski su ulagači prisutni u koparskom poduzeću, budući da se spremaju na preuzimanje, koje će se, kako tvrde, dogoditi na proljeće. Naravno, ukoliko uspiju pregovori s Hrvatima, donosi Radio Kopar.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa