slučaj blondy

Vlasnik poriče zanemarivanje, inspekcija nije utvrdila kršenje propisa

0
Dva psa pod terapijom (foto: Glas Istre)
Dva psa pod terapijom (foto: Glas Istre)

"Nisam prozvan poimence, niti želim da me se sada spominje, ali znaju se psi i lokacija boksova. Mjesto je malo i glas se brzo pronese tko je vlasnik i nakon što se priča o zlostavljanju pasa proširila u svim medijima u Hrvatskoj, zbog različitih negativnih komentara osjetio sam potrebu reći svoju stranu za koju me nitko do sada nije pitao", pojasnio nam je razloge svoje reakcije vlasnik pasa kojeg su prozvali za zanemarivanje, piše Glas Istre.

U zapisniku koji nam je dao na uvid, navodi se da je po nalogu voditeljice Veterinarskog ureda u Rijeci, zbog mogućeg zanemarivanja pasa u Livadama, vezano uz članak u jednim dnevnim novinama, obavljen razgovor s Mae Isaksson te nenajavljen inspekcijski nadzor u Livadama, piše Glas Istre. Veterinarski inspektor, prema zapisniku, kod posjednika u Livadama zatekao je osam pasa, smještenih u dvije odvojene skupine, s ukupno pet boksova.

"Svi psi su živahni, socijalizirani, uredne dlake bez vidljivih promjena. Svi psi su dobrog gojnog stanja i kondicije, osim dva psa prepoznata s fotografije iz spornog novinskog članka, koji su nešto slabijeg gojnog stanja. U trenutku nadzora psima je dostupna čista voda ponuđena u čistim posudama primjerene veličine. Svi boksovi u potpunosti su natkriveni valovit-pločama, a unutar boksova psi imaju dostupne drvene kućice, primjerene veličine, bez oštećenja i oštrijih rubova, s podom kućice prekrivenim slamom. Podovi boksova su betonski te omogućavaju učinkovito čišćenje. Održavanje higijene boksova u trenutku nadzora ocijenjeno je zadovoljavajućim. Obje navedene skupine boksova imaju ograđen pretprostor. Iz predočene dokumentacije razvidno je da su svi psi redovno cijepljeni protiv bjesnoće, posljednji put 18. ožujka 2016., te redovno svake godine protiv psećih zaraznih bolesti. Svi su psi čipirani", navodi se u zapisniku.

Također se navodi da im je vlasnik rekao da je slabije gojno stanje dvoje pasa uzrokovano njihovim zdravstvenim problemima radi kojih su pod veterinarskim nadzorom i terapijom. Vlasnik im je predočio nalaze i lijekove te rekao da se s primjenom terapije njihovo stanje svakodnevno popravlja. Inspektor bilježi da vlasnik poriče sve navode podnositelja prijave te slijedom čitavog nadzora zaključuje da nije utvrđeno kršenje propisa o zaštiti životinja, donosi Glas Istre. Za isti je list Mae Isaksson izjavila da bi morala pročitati veterinarski nalaz za podrobnije komentare, no da se vlasniku ispričava ako ga je dovela u neugodnu situaciju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa